Három jármódban Mikházára

0
466
Fotók: Romániai Mária Út/Facebook

A testi-lelki-szellemi megújulás jegyében, a keresztény értékekért és a békéért zarándokoltak két keréken, futva vagy gyalogosan Parajdról és Marosvásárhelyről Mikházára a nyolcadik Szakrális maratonon június 24-én, szombaton.

Lapunk megkeresére Moldován László, a Sóvidék-Hegyalja Turisztikai Egyesület elnöke, a rendezvény egyik szervezője elmondta, nyolc éve vállalták fel, hogy az Erdélyi Mária Út Egyesület partnereiként megszervezik az első Szakrális maratont, és azóta is sikerült minden évben ezt megismételniük. A korábbi célok mellé tavaly egy jótékonysági karakterű is bekerült, és idén is sikerült ezt is teljesíteni.  

Az idei alkalomra június 24-én, szombaton került sor. Reggel nyolckor találkoztak a korondi unitárius templom előtt, ahol Demeter Erika unitárius lelkész mondott áldást a csapatra. A kedvezőtlen időjárás ekkor kezdett jobbra fordulni, elállt az eső, így némiképp kellemesebb körülmények között haladhattak következő állomásuk, Parajd felé. Itt a katolikus templomnál Fehér Márton plébános fogadta az úton levőket, illetve itt csatlakoztak még hozzájuk néhányan. A papi áldás után már 25-en indultak tovább úti céljuk felé. Szovátán is tartottak egy rövid pihenőt, ahol a katolikus templomban kapott áldás után indultak tovább Nyárádremetére. Itt egy nagyobb szünetet tartottak a helyi turisztikai irodában, ahol a helyi önkormányzat jóvoltából egy frissítőpontot is kialakítottak a zarándokok részére.

Innen indult tovább a kerékpározó csapat és egy futó Mikházára, ahol a cél a ferences kolostor volt. A Sóvidékről és Nyárádmentéről az állomásról állomásra bővülő csapatban közel negyvenöten maratonoztak. Ugyanaznap keltek útra a marosvásárhelyiek is, akik reggel nyolckor szentmisén vettek részt a Keresztelő Szent János-templomban, majd az Erdélyi Mária Út Egyesület és a marosvásárhelyi Erdélyi Kárpát-Egyesület szervezte út egy részét, Jobbágyfalváig busszal, egy részét gyalog tették meg Szilágyi Eszter kíséretében. Mikházán a csíkfalvi református lelkész, Kerekes József fogadta áldással a zarándokokat. A közös ebédet a helyiek biztosították, a maratonozók hozzájárulását, amely mintegy 1800 lejt tesz ki, egy marosvásárhelyi rászoruló családnak ajánlják fel idén.

Vásárhelyiek az úton

Péntek este még büszkén nézegettem a listát: 30 gyalogos és 12 biciklis készült a szombati megmérettetésre. A Covid által megtépázott csapatunk kezdett visszaállni a megszokott rendjébe. Aztán mindent felborított az eső, amit reggel hat órakor észleltem, bár csak délutánra jósolták. A szervezésnek annyi, újratervezés következett. Akit lehetett bátorítottam, így aztán a biciklis csapatból páran gyalogosra váltottak. Maradtunk 28-an.  A napocska aztán  vígan kacagott ránk egész nap, mi is vígan gyúrtuk a sarat, csodálva ezt a gyönyörű utat, amit most már a Szakrális maraton útjának is nevezhetünk. Ez a gerincút talán a leglátványosabb a Mária Út alternatív szakaszán, kétoldalt a nyárádmenti falvak sorakoznak, a templomtornyok kikandikálnak a sűrű lombkoronák közül, mutatva, hogy melyik falu is akar lenni. Csúcsfotó a Zaklató keresztje mellett, majd énekelve bevonultunk a faluba, ahol már vártak ránk a Parajdról, Szovátáról, Korondról érkező kerékpárosok. Együtt hallgattuk Kerekes József csíkfalvi lelkész szívhez szóló szavait az ódon templom falai között, majd áldás után együtt fogyasztottuk el a babgulyást. Köszönet a szervezésért elsősorban a Sóvidék-Hegyalja egyesületnek, a Nyárádremetei Turisztikai Információs Iroda alkalmazottainak és a nyárádremetei alpolgármesternek, aki a finom gulyást főzte. Külön köszönet a résztvevőknek mindkét csapat részéről. Szilágyi Eszter szakaszvezető

A Szakrális maratont 2016 óta szervezik meg Erdély több szakrális, kultikus, történelmi központja felé, hogy erősítse az elköteleződést az európai béke és a keresztény értékek mellett összekapcsolva a testi (sportolás), lelki és szellemi megújulás ősi gondolatát, vallástól és nemzetiségtől függetlenül – olvasható a Szakrális maraton honlapján. Ez a rendezvény túlmutat számos, keresztény értékeket szem előtt tartó programon, ugyanis ötvözi a három vagy két jármódban (gyaloglás, szaladás, kerékpározás) a zarándoklatot, a túrázást és a teljesítményt egyéni stílusban és tempóban, figyelembe veszi a helyi természeti és történelmi sajátosságokat, de a legfőbb fókusz minden alkalommal a keresztény értékekre és a békére esik.