Julius Schnorr von Carolsfeld: Fametszet Keresztelő Szent János születéséről

0
465
Julius Schnorr von Carolsfeld: Fametszet Keresztelő Szent János születéséről

Julius Schnorr von Carolsfeld 1794-ben Lipcsében született. A német festő munkásságát főként a bibliai témák jellemezték. Fiatalemberként kapcsolatba lépett az úgynevezett názáreti mozgalom festőivel, akik az egyházművészet újjáélesztésén fáradoztak. Tevékenységük kiterjedt nemcsak a festészetre és szobrászatra, de könyvek illusztrálására és színes üvegablakok készítésére is. Jelen írásunkban egy bibliai részlet illusztrálását fogjuk alaposabban szemügyre venni.

Julius Schnorr fametszete azon jelenetet ábrázolja, amikor a hitetlenségéért időszakosan megnémult Zakariás írótáblát kér, hogy ráírja a fia nevét. Azt a nevet, amelyet az angyal jövendölt a gyermek számára. A következő pillanatban pedig újra beszélni kezdett, és mivel hitében megerősödött, ajkát a dicséret szavai hagyták el.

A jelenet egy reneszánszkori belső térben játszódik, ahol több ember összegyűlt a megszületett élet ünneplésére. A részletgazdag kidolgozás lehetővé teszi számunkra, hogy az események részesei lehessünk. A főalak maga az írásra készülő Zakariás, aki áhítattal fölfele, Istenre tekint. A gyermek és az anya körül forgolódó asszonyok a belső térhez hasonlóan reneszánsz öltözékekben láthatóak. Az egyetlen korhű ruhában ábrázolt személy talán a bal felső sarokban megjelenő főpap, aki szintén részese az eseményeknek. Nem ritka, hogy a művészek ebben a korban eltérnek az öltözékek korhoz kötött ábrázolásától. A művészek célja ezzel az volt, hogy segítsék a szemlélőket a történetekbe való belehelyezkedésben.

Portik Noémi, M. Klarissza nővér

Az írás olvasható a Vasárnap 2023/26-os számában.