Nem a te napod?

0
870

,,Mindazt, ami Isten megismerése elé akadályként tornyosul, minden értelmet hatalmunkba ejtünk, s Krisztus iránt hódolatra kényszerítünk.” (2Kor 10,5)

Miután a matracomra húztam a gumis lepedő első sarkát, áttértem a második sarokra, de rájöttem, hogy a rövid végével kezdtem. A lepedőt elforgatva újra megpróbáltam. De ahogy a második sarkot a helyére simítottam, az első leugrott. Hú! Csalódottan rángattam a lepedőt, és azt mormoltam: ,,Ez most nem az én napom”.

Álljunk csak meg egy pillanatra… Ez meg honnan jött? Nem írtam-e egy bejegyzést a Facebook-barátaimnak a reggeli örömről néhány órával korábban? ,,Gyönyörű ez a reggel. Süt a nap, enyhe szellő, madárcsicsergés, meleg bögre kávé… Boldog pillanat!”

Hirtelen mégis olyan szavakat mondtam, amelyek az egész napot rossznak minősítették egyetlen makacs ágynemű miatt.

A mindennapok körforgásában egy lepedő csak egy aprócska folt az élet radarján. Függetlenül attól, milyen küzdelmekkel nézek szembe a nap folyamán, nem kell a ,,rossz nap” mentalitásba esnem. Isten még mindig a trónon van, ő jó, szeret engem, és az ő áldásai az életem minden területét körbeölelik.

Mégis… azon kapom magam, hogy gyakrabban gondolom ezeket a lényegtelen, negatív mondatokat, mint amennyiszer be szeretném vallani:

Mindig ezt csinálod.
Soha nem fognak megváltozni.
Nem vagyok elég jó.
Soha semmit nem tudok jól csinálni.

Tudom, hogy ezek a gondolatok nem igazak. Félre is söpörhetném őket, azt mondván, hogy a pillanat érzelmei sugallják őket, de a probléma az, hogy ha elég gyakran mondjuk vagy gondoljuk ezeket a negatív gondolatokat, akkor olyanokká válnak, mint az apró magok, amelyek kicsíráznak és gyökeret eresztenek emlékeink jól öntözött zugaiban.

Nem sokkal később ugyanaz a gondolat egyre gyakrabban és nagyobb intenzitással jön elő, és egy idő után már igazságként fogadjuk el azt, ami valójában hazugság, amit az ellenség akar elhitetni velünk.

Szeretem azt a tanácsot, amit Pál a korintusi gyülekezetnek adott a 2Kor 10,5-ben: ,,mindazt, ami Isten megismerése elé akadályként tornyosul, minden értelmet hatalmunkba ejtünk, s Krisztus iránt hódolatra kényszerítünk.”.

Miért kellene elpusztítanunk és bebörtönöznünk azokat az érveket és kijelentéseket, amelyek ellentétesek azzal, amit Isten mond? Mert ha nem tesszük, akkor minden korlát nélkül elszabadulnak. Befészkelik magukat az agyunkba. Végül kimondjuk őket, és azok, akik hallanak minket, szintén megfertőződnek. Ezek az alkalmi, valótlan kijelentések ugyanolyan egészségtelenek, mint bármilyen csúnya beszéd, nem építik a hitünket és nem válnak azoknak a hasznára, akik hallgatnak minket. (,,Semmiféle rossz szó ne hagyja el ajkatokat, hanem csak olyan, amely alkalmas az épülésre, hogy amiben kell, javára váljék hallgatóitoknak” Ef 4,29)

Nem tudjuk megakadályozni, hogy ezek a gondolatok megszólaljanak az agyunkban, de megtagadhatjuk, hogy gyökeret verjenek bennünk. Gondoljunk a Szent Pál által használt képekre: ejtsetek foglyul minden gondolatot… Mintha egy blokádot állítanánk fel a nem kívánt forgalom elterelésére, lehetőségünk van úgy dönteni, hogy korlátozzuk negatív gondolatainkat és hamis szavainkat. Ezáltal megállíthatjuk a gondolatok folytatódását; sőt, elhatárolódhatunk a befolyásuktól.

Pál apostol egy másik levele arra bátorít, hogy arra összpontosítsunk, ami igaz, tisztességes, kedves és csodálatra méltó (,,testvéreim, arra irányuljanak gondolataitok, ami igaz, tisztességes, igazságos, ami ártatlan, kedves, dicséretre méltó, ami erényes és magasztos” Fil 4,8). Ha ezt olvasod, talán azt gondolod: de hát az én gondolataim igazak! Csak nem mindig pozitívak…

Ha így is van, gondolj erre: ha pozitívan, kedvesen közelítünk meg valamit, ugyanannyi igazságot fedezünk fel, mintha a dolgok negatív oldalát nézzük — miért ne egyensúlyoznánk ki tehát a mondanivalónkat pozitív szavakkal?

Ezen gondolkodtam, miközben vettem egy nagy levegőt, és kiengedtem öklöm szorításából a lepedőt. Ez a nap az én napom! Ami még fontosabb, ez Isten napja. Semmi sem választhat el Isten irántam érzett nagy szeretetétől, még egy makacskodó gumis lepedő sem.

Neked sem kell hagynod, hogy a féktelen negatív beszéd megfertőzze a napodat. Vedd fel a harcot a negatív gondolatokkal, emlékezz Isten szavára. Gondolj arra, hogy milyen szavakkal nyilatkoztatta ki önmagát, és mit mondott arról, hogy általa ki vagy.

Atyám, sajnálom, hogy olyan gondolatokat fogalmazok meg magamról és másokról, amelyek ellentétesek azzal, amit te írtál, mondtál. Amikor ezek az érzések feltörnek, kérlek, segíts szembeállítanom ezeket a gondolatokat az igazság szavaival Jézus nevében. Ámen.

,,Akkor megismeritek az igazságot, és az igazság szabaddá tesz titeket.” (Jn 8,32)

Mi igaz Istenről és a veled való kapcsolatáról? Készíts egy rövid listát arról, mit mond Isten magáról és mit mond rólad. Kezdetnek használd ezeket a verseket: Jn 16,33, Ef 2,8-9, Zsolt 119,24, Jer 31,3 és Tit 3,4-7.

Tedd a listádat olyan helyre, ahol naponta láthatod, és használd arra, hogy harcolj a negatív állítások ellen, amelyeket a kísértő küld.

Forrás: Encouragement for Today, by Karen Wingate, When It’s Not Your Day, March 13, 2023.

MEGOSZTÁS