Hogy mások éljenek!

0
841

,,A jelen legnagyobb problémájának a közömbösséget látom. Kereszténynek lenni manapság kihívás, de szép lehetőség. Az időt, ami a legfontosabb lehetőség életünkben, a szolgálatra tudjuk fordítani, amely által saját üdvösségünkért is, de mások előrelépéséért is teszünk”, vallja Józsa Nándor Loránd. 2021. december 1-jén az emberi jogok támogatásáért és a szociális elkötelezettségért járó érdemrend lovagi fokozatát kapta „azért az odaadásért és professzionalizmusért, amelyet az idők során önkéntesként, sürgősségi esetekben nyújtott elsősegély terén bizonyítottak”. Újabb terveiről mesél.

Nagyon boldog vagyok, mert sikerült egy saját defibrillátort vennem, amit oktatási célokra használok fel. „Próbáljátok meg úgy itthagyni ezt a világot, hogy jobb legyen, mint ahogy kaptátok”, mondta anno Robert Baden Powell. A SMURD-önkéntesség ráébresztett arra, hogy nagyon fontos megismertetni az emberekkel, mit kell tenni az újraélesztés érdekében, hogyan használunk egy defibrillátort, miként alkalmazzuk a Heimlich-módszert és még sok egyebet. Ha valaki ezeket tudja, egoizmus lenne nem megosztani másokkal.

Célom, hogy aki érdeklődik az elsősegély iránt, annak tudjam bemutatni, mikor, mit és hogyan kell cselekedni. Az elmúlt hetekben Szatmáron, a katolikus iskolában több diáknak volt alkalmam előadást tartani, és azt tapasztaltam, hogy ők is fontosnak tartják ezen ismeretek elsajátítását . Ebből a tapasztalatból is kiindulva most azt tervezem, kapcsolatba lépek azon állami intézményekkel, amelyek érintettek ez ügyben, jelzem nekik annak fontosságát, hogy ezek az ismeretek bekerüljenek a tanrendbe.

Biztatom a SMURD-önkénteseket is, hogy osszák meg a tudásukat minden erre nyitott személlyel. Az emberek akkor biztosan megértenék az elsősegély fontosságát, és ha olyan helyzetbe kerülnek, amikor baj van, és valakit újra kell éleszetni, aki lehet szülő, nagyszülő vagy egy szeretett személy, boldogulnak, tudják, mit tegyenek. Amennyiben tudod, mit kell ilyenkor cselekedni, akkor van esély a bajba jutott személy megmentésére. Ha nem, akkor magatehetetlenül végignézed a szeretett személy elhalálozását.

Arra biztatom a fiatalokat: ,,Cselekedj te is annak érdekében, hogy ,egy jobb világot hagyjunk magunk mögött, mint amit örököltünk”. Bátorság és odaadás!