Nairobiban járt a teológia kar doktori iskolájának küldöttsége

1
1031
A Kelet-Afrikai Katolikus Egyetem és a BBTE Római Katolikus Teológia Kar doktori iskolájának rögtönzött konferenciája Nairobiban a szinodalitásról. Fotók: Csiszár Klára Facebook-oldala

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Római Katolikus Teológia Kara doktori iskolájának képviselői, Csiszár Klára és Vik János doktorátusvezetők Német László SVD belgrádi érsek kíséretében Nairobiban jártak január 5–10. között kapcsolatépítés céljával. Csiszár Klára doktorátusvezető, a doktori iskola alapító tagjának beszámolóját és képes összeállítását olvashatják.

2019-ben indult a BBTE Római Katolikus Teológia Karán a doktori iskola fejlesztésére megnyert pályázat megvalósítása. Ennek része három Európán kívüli teológiai központtal való kapcsolatfelvétel annak érdekében, hogy doktori iskolánk egyre inkább a nemzetközi teológusközösség számára ismert legyen és ott jelen legyen.

A pandémia miatt csak most sikerült megtervezni és megszervezni ezeket az utakat. A fejlesztési projekt felelőseiként első utunk Vik János doktorátusvezető kollegával Nairobiba vezetett a Kelet-Afrikai Katolikus Egyetemre, valamint a Tangaza szerzetesi főiskolára. Január 5–10. között Német László SVD belgrádi érseknek köszönhetően a verbiták képzési központjában laktunk és a verbita missziós rend révén otthonosan mozoghattunk a számunkra ismeretlen terepen. A verbiták segítségével így persze nemcsak az akadémiai életbe, hanem a kelet-afrikai missziós tapasztalatokba is mélyebb betekintést kaptunk, valamint vasárnap részesei lehettünk egy, a verbiták által vezetett plébániai közösségi életnek. Külön hangsúlyt adott látogatásunknak, hogy az érsek úr velünk tarthatott, annak köszönhetően, hogy a szintén Nairobiba tervezet CCEE (Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa) és AMECEA (Kelet-Afrikai Püspöki Konferenciák Szövetsége) püspöki találkozót elhalasztották.

Hogy mivel tértünk haza? Természetesen az együttműködés további nagyon konkrét lépései mellett az összetartozás érzésével, a könnyedség és a vendégszeretet szívmelengető megtapasztalásával. Külön hála illeti a verbita központ elöljáróit, William SVD rektort, Hugo SVD prefektust, Woijtech SVD dékánhelyettest, Lelou SVD igazgatót, Martin SVD egyházjogászt, akik gondoskodtak arról, hogy utazásunk célja megvalósuljon. Az pedig tény, hogy idegenként érkeztünk Nairobiba és barátként köszöntünk el a legközelebbi viszontlátásig. Kétségtelen, hogy látogatásunk diákjaink előtt is megnyitotta a kaput Nairobi előtt, valamint a tudományos kutatás terén is szövődtek megvalósítandó konkrét tervek. A fejlesztési projekt megvalósításának következő állomásai: Fülöpszigetek, Tagaytay, majd Peruban a limai katolikus egyetem.

Csiszár Klára

Kis ízelítő a látogatás egyes állomásairól:

1 HOZZÁSZÓLÁS