Költözik a kolozsvári Mária-oszlop

3
1431

Visszakerülhet a fogadalmi Mária-oszlop az eredeti helyére, adtunk hírt 2018-ban. A pestisjárványhoz kapcsolódó emlékmű Erdély második legrégibb köztéri szobra, Kolozsvárnak a legrégebbi szobra. A kommunista rendszer egyházellenségességét a szentpéteri templom mögé rejtve élhette túl. Gergely Balázs városi tanácsosként javasolta, hogy a Farkas utca környéki térrendezés során kerüljön újra méltó helyére az emlékmű.

Kolozsvár már hozzászokott a 1989. December 21 sugárút (az egykori Magyar utca) jobb és baloldali forgatagát megtörő szigetecskén levő, a Szentpéteri-templom mögött kiemelkedő fogadalmi szoborhoz, a barokk stílusú Mária-oszlophoz, amelyet 1744-ben Anton Schuchbauer osztrák szobrászművész készített Kornis Antal főkormányszéki tanácsos és felesége kérésére, hálából a pestisjárvány elmúlásáért. A megrendelő és a szobrász között 1744. szeptember 15-én jött létre a szobor készítését meghatározó szerződés.

Eredetileg a piarista templom előtti téren állt a szobor a Farkas és a Beltorda utca találkozásánál. A művészeti alkotás 1944-ben megrongálódott. 1957-ben restaurálták, majd 1959-ben elemeire bontották és a ferences templomban raktározták el. A kommunista rendszer képviselői arra hivatkoztak, hogy eredeti helyén akadályozza a közlekedést.

A barokk stílusú szobor, Erdély második legrégebbi köztéri Mária-oszlopa 1961-ben került a Szentpéteri-templom mögé. Ott állt máig, amikor elkezdődött a Mária-oszlop elemeire bontása. A korareggeli órákban, 7 óra után fogott munkához a műveletet szakértelemmel végző magyar csapat vésőkkel, kalapácsokkal és emelődaru segítségével. A déli órákban már az alaptalapzathoz jutottak.

A tervek szerint méltó helyre kerül, vissza, eredeti helyére, a piarista templom elé. Mária oltalmazza e város lakóit a testi, lelki jellegű járványos betegségektől!

Kép és szöveg: Bíró Jolán-Ilona

3 HOZZÁSZÓLÁSOK

  1. […] Kolozsvár legrégebbi szobra, mely Erdély második legrégibb szobraként is ismert eredetileg a piarista templom előtti téren állt. Az alkotás 1944-ben rongálódott meg, 1957-ben restaurálták, majd 1959-ben elemeire bontották és a ferences templomban raktározták el. Később a Szentpéteri-templom kertjébe került, a szobrot és annak talapzatát azonban a napokban szétszerelik, majd Magyarvistában restaurálják, hogy az utcafelújítás végeztével visszaszállíthassák a belvárosba. A tervek szerint a Farkas utca és az Egyetem utca találkozásánál megújuló térre fog kerülni – adta hírül a romkat.ro. […]