A szentmise közvetítésére készülnek a Szent Mihály-templomban

1
1837
A templombelső a megnyitott dupla csigalépcsősor fordulójából nézve. Fotók: Bodó Márta

A kolozsvári Szent Mihály-templom megáldását élőben közvetíti a Magyar Televízió M5-ös csatornája, és a vallási szerkesztőség Bizony Isten néven működő Facebook-oldala, valamint a Szent Mihály-plébánia Facebook-oldala. Ugyanakkor a rádióhallgatók a Mária Rádión követhetik a szentmisét. Az előkészületek egy kicsiny részletébe pillantottunk be, erről láthatnak képes beszámolót.

Közeleg augusztus 13., a kolozsvári Szent Mihály-templom megáldásának ünnepsége. Az ünnepi szentmisére való méltó előkészület foglalja le a plébánia felelős vezetőjének és munkatársainak minden gondolatát. A háromnapos ünnepségsorozat keretében augusztus 12-én, pénteken este 7 órakor a templom Szent Cecília ének- és zenekara Vajda János Te Deumát adja elő, 13-án Kovács Gergely érsek celebrálja az ünnepi szentmisét, Miguel Maury Buendía nuncius-érsek megszenteli az oltárt.

A liturgia megszervezése és méltó megünneplése az elsődleges kulcsmozzanat, amelyre elő kell készülniük a közreműködőknek, elő kell készíteni a liturgikus teret. Mivel a szentmisét élőben közvetíti majd a magyar televízió M5-ös csatornája, a tévés stábbal egyeztettek augusztus 8-án.

László Attila főesperes-plébános, a segédlelkészek, diakónus, teológushallgatók, kántor, sekrestyés és Koncz Attila, a Magyar Televízió vallási szerkesztőségének szerkesztője, valamint a felvételt vezető technikai stáb udvarhelyi és kolozsvári tagjai a templom alaprajza fölé hajolva, majd a szentélyben ,,helyszíni szemlét” tartva beszélték meg a liturgia menetét, és ennek közvetítés szempontjából figyelembe veendő mozzanatait.

Azt gondolnánk, akik egy-egy Facebook-közvetítés statikus képének is örültünk, különösen a pandémia idején, hogy egy igazi, profi közvetítés is csak annyi, hogy egy kamerát felállítunk. A televíziós stáb professzionalizmusa sokkal elevenebb élményt tesz lehetővé, mert több kamerával több szögből mutatja, ami történik. Akik a kamerákat kezelik, azok pedig nagyon pontosan, előre megtervezik az egyes kulcsmozzanatokat, tudják, mikor mire, kire kell figyelni a szentmise alatt. Ezért is volt élményszerű a liturgiát végzők, a papok és a közvetítés szakemberei, a szerkesztő, technikusok, hangosítók közti megbeszélést követni: lelki élmény ilyen mélységig ismerni a szent liturgiát.

Az ünnep két fontos mozzanata lesz a felújított templomnak a főegyházmegye érseke általi megáldása, majd az új formában, új helyen felállított régi-új oltárnak a pápai nuncius általi megszentelése.

Közben szépül a külső tér is, megújul a templomkerítés. Új külső megvilágítást kap a templom, és amikor a tereprendezés elkészül, akkor lép majd működésbe, gyönyörködtetve a kolozsváriakat és a Kolozsváron járókat.

A templom felfedi néhány, eddig csak kevesek által ismert rejtélyét: többek között meg lehet csodálni az elöl, bal oldalon kacskaringózó fonódó lépcsősort, ahonnan a templom belsejére, de a főtérre is rá lehet tekinteni.

A közösség a megáldást követően vasárnap, augusztus 14-én délelőtt 11 órakor ad hálát és veszi hivatalosan újra birtokba templomát.

1 HOZZÁSZÓLÁS