Az élet útján a tizenötödik Ferences Biciklitúra zarándokai

1
1534
Fotók: FerBiT

Félúton van a tizenötödik születésnapját ünneplő Ferences Biciklitúra (FerBiT) idei zarándoklatának hetvenöt résztvevője. Július 24-én, vasárnap indultak a zarándokok Csíkszentsimonról és egy hét tekerést követően majd július 30-án, szombaton részt vesznek a második alkalommal megszervezett Székelyföldi Kerékpáros Találkozón. Az 1001 Székely Kerékpáros Napjaként is népszerűsített eseményre szeretettel várják a kerékpáros, motoros, lovas, gyalogos zarándokokat a csíksomlyói hegynyeregbe a Hármashalom-oltárhoz.

Az eltelt másfél évtized alatt a ferences biciklisták bejárták Erdély és Székelyföld legszebb vidékeit és templomait, de ellátogattak Magyarországra, a máriapócsi kegyhelyre is. Kisebb csoportok pedig évről évre messzebb jutottak Európa zarándoktérképén: Mariazell, Częstochowa, Međugorje, Lourdes, Fatima, Róma kegyhelyeire is eltekertek a bringások. A tizenöt éves jubileumát ünneplő, csaknem ezer főt számláló csoportban az évek során már családi kapcsolatok is köttettek és gyermekek is születtek.

„A Ferences Biciklitúra valójában egy zarándoklat. Előre eltervezett útvonalon meghatározott lelki programmal. Az együtt töltött idő közösségformáló és lelki megerősödést is eredményez” – fogalmazott korábban portálunknak Bonaventura ferences szerzetes, a FerBiT főszervezője a születésnappal kapcsolatban. Ennek szellemében az idei zarándoklat mottója a 16. zsoltár 11. verse: „Az élet útjára tanítasz engem.” A Csíkszentsimon–Sepsiszentgyörgy–Kászonimpér–Aklos–Csinód–Úzvölgye–Csobányos–Gyimesközéplok-Hidegség–Gyimesi-hágó–Csíksomlyó tervezett útvonalon a résztvevők megtapasztalhatják, hogy milyen életérzés kikerülni a hétköznapok komfortzónájából és Istenre hagyatkozni, elfogadni az áldását és kegyelmét. Közben rácsodálkozhatnak Isten csodálatos teremtésére is.

Július 24-én, vasárnap délben a csíkszentsimoni Szent László Gyermekvédelmi Központ udvarán vette kezdetét a 15. FerBiT. A Csíki Sörgyár udvarán vidám együttlét tette feledhetetlenné a kezdetet. Az Eucharist együttes FerBiT-indító koncertjén együtt dicsőítették az Urat. Hétfőn Csíkszentsimonból Sepsiszentgyörgyig bicikliztek a résztvevők. A nap során tudatosították, hogy a jóságos Isten élő kincsei. „Közös reggeli torna; ima; tekerés; szentmise; finom és kiadós étkezések; érkezés; beszélgetés… Jó együtt úton lenni, tekerni. Többen és többet biciklizzünk!” – írták a FerBiT Facebook-oldalán napi összegzésükben. Kedden a zarándoklat mottója alapján azon elmélkedtek, hogy az életükben az úton haladva kinek-kinek az életében ott van a saját hálaéneke, magnificatja. Az ébredést és reggeli imát követően vidám lelkületű tornával és közös étkezéssel indították a napot. A nap csúcsa és forrása a szentmise volt az Óriáspince-tetőn. A megérkezést követően esti imával, közös játékkal, hálaadással zárták a napot.

A zarándokok az egyhetes erőpróba közepénél tartanak. Nekik kitartást kívánunk a továbbiakhoz, a tizenötödik születésnapját ünneplő FerBiT-nek pedig további boldog (legalább) tizenöt évet kívánunk! A Székelyföldi Kerékpáros Találkozóval kapcsolatban még jelentkezünk a részletekkel.

Interjú Bonaventura testvérrel a 15. FerBiT-születésnap apropóján:

1 HOZZÁSZÓLÁS