Mindenkit hívnak az 1001 Székely Kerékpáros Napjára a csíksomlyói hegynyeregbe

0
1372
A tavalyi találkozó felvételei. Archív fotók: Csúcs Mária

Kerékpáros, motoros, lovas és gyalogos zarándokokat hívnak az 1001 Székely Kerékpáros Napja szervezői a csíksomlyói hegynyeregbe a Hármashalom-oltárhoz július 30-án, szombaton. Idén második alkalommal tartják meg a Székelyföldi Kerékpáros Találkozó névvel meghirdetett eseményt, ami egyben a tizenötödik születésnapját ünneplő Ferences Biciklitúra (FerBiT) egyhetes túrájának megkoronázó eseménye is lesz.

Szombaton 10 órától kezdődik a gyülekező a csíksomlyói kegytemplom előtti téren, a motorosoknak a parkolóban. 12 órától ünnepi szentmisével ünnepelnek a zarándokok a hegynyeregben. A kerékpárosok, a motorkerékpárosok és az „apostolok lován” érkező – gyalogos – zarándokok is áldásban részesülnek a szentmise után. Az ebéd a Szent István-ház udvarán lesz. Július 30-án este a Csík Zenekar csíkszentsimoni koncertjével zárul a nap. Az eseményen Molnár Levente operaénekes és a Magyar Rhapsody Projekt is fellép.

A FerBiT célja nem egyszerűen csak teljesítménytúra, hanem egyben zarándoklat, ami az egészséges mozgás mellett a természet szépségére, Isten csodálatos teremtésére és a belső lelki harmónia megteremtésére irányítja a résztvevők figyelmét. Az idei zarándoklat mottója a 16. zsoltár 11. verse: „Az élet útjára tanítasz engem” és a Csíkszentsimon–Sepsiszentgyörgy–Kászonimpér–Aklos–Csinód–Úzvölgye–Csobányos–Gyimesközéplok-Hidegség–Gyimesi-hágó–Csíksomlyó tervezett útvonalon teker a hetvenöt résztvevő.

Egy évvel ezelőtt a 14. FerBiT végpontja szintén Csíksomlyó volt, ahol először rendezték meg a hegynyeregben, a Hármashalom-oltárnál a Székelyföldi Kerékpáros Találkozót, ahol háromezer ember, köztük háromszáz motorkerékpáros és több mint ötven lovas is megjelent.

Az idei FerBiT-ről szóló írásunkat itt olvashatják: