Idén ünnepli 15 éves jubileumát a Ferences Biciklitúra

Beszélgetés a FerBiT programjairól Bonaventura testvérrel

1
1840
A FerBiT mezőnye 2021. augusztus 1-jén Csíksomlyón, a Hármashalom-oltárnál a Székelyföldi Kerékpárosok Találkozóján. Fotók: Gulyás László

Az évforduló a mérlegkészítés időszaka. Az óesztendő történéseit lezárjuk az új év naptárát pedig kinyitjuk. Számvetéssel és tervezgetéssel telnek ezek a napok. A Ferences Biciklitúra (FerBiT) házatáján sincs ez másként, ezért beszélgetünk Bonaventura testvérrel, a FerBiT programok gazdájával.

Milyen érzésekkel tekint vissza a 2021-es esztendőre?

Mozgalmas programokat és sok újdonságot hozott a ferences biciklisták családjába ez az év. Kétszer kelt útra a FerBiT mezőnye és mindkét alkalommal sokak imakéréseit vittük magunkkal akár Csíksomlyóra, akár Budapestre az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra.

Miért lényeges, hogy a FerBiT úton legyen?!

A Ferences Biciklitúra valójában egy zarándoklat. Előre eltervezett útvonalon meghatározott lelki programmal. Az együtt töltött idő közösségformáló és lelki megerősödést is eredményez. Az út során azonban nemcsak a résztvevők fizikai és lelki állapota változik, hanem interakcióba kerülünk a környezetünkkel. Az útvonalunkon érintett városokban, falvakban ünnepségek keretében fogadnak bennünket, mi pedig minden alkalommal Isten dicsőségét hirdetjük. Válságban lévő világunkban a teremtett világ és az ember közötti harmóniára összpontosítunk, mert a hétköznapi életünkben is érezzük, hogy vissza kell térnünk a krisztusi tanításhoz, a forráshoz.

Tavaly az Eucharisztia évét ünnepeltük és ehhez a lelki programhoz kapcsolódott a Ferences Biciklitúra eseménysora is. A Torockóról induló mezőnybe 84 kerékpáros jelentkezett Erdély minden zugából, de Magyarországról velünk tartott az Aktív Magyarországért Program kormánybiztosa, Révész Máriusz is, és első alkalommal üdvözölhettük a résztvevők között Böjte Csaba testvért Déváról. Az ötnapos túra végpontja Csíksomlyó volt. Először rendeztük meg a hegynyeregben, a Hármashalom-oltárnál a Székelyföldi Kerékpáros Találkozót, ahol háromezer ember, köztük háromszáz motorkerékpáros és több mint ötven lovas is megjelent. Egy hónappal később, szeptember elején 14-en indultunk egy kísérőautóval és Kovács Gergely érsek áldásával Gyulafehérvárról Budapestre, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra.

A Ferences Biciklitúráról folyamatosan beszámoltak a helyi és a magyarországi médiában is, és naponta friss posztokat találtak az érdeklődők a FerBiT Facebook-oldalán is. Azt tapasztaltuk, hogy több ezer embert mozgattunk meg aktivitásunkkal és az általunk preferált értékekre tudtuk fókuszálni a közfigyelmet.

Úgy tudom, hogy szakmai figyelem célkeresztjébe is bekerült a Ferences Biciklitúra.

Valóban. 2021 november 25-én Siófokon rendezték meg az Aktív Magyarország Korszaknyitó Konferenciát, ahová engem is meghívtak, és Révész Máriusz, a terület kormánybiztosa nyitóbeszédében követendő példaként mutatta be a Ferences Biciklitúra közösségének eredményeit, valamint támogatásáról biztosította törekvéseinket. Külön megtisztelő számunkra, közösségünkre nézve, hogy Orbán Viktor miniszterelnök személyesen is gratulált az eddigi munkánkhoz, és jókívánságai mellett a továbbiakban a figyelmét is kiérdemeltük.

Hogyan alakul 2022-ben a FerBiT család élete?

Örülök, hogy családnak nevezi közösségünket, mert idén ünnepeljük a 15 éves jubileumunkat és a csaknem ezer főt számláló csoportban az eltelt időben már családi kapcsolatok is köttettek és gyermekek is születtek. A programjainkat pedig folytatjuk és a lehetőségekhez képest kiterjesztjük. Azért kell így fogalmaznom, mert a pandémia újabb és újabb hullámai teljességében kiszámíthatatlanná teszik az életünket. Bízva azonban Isten kegyelmében, mi tervezünk és reménykedünk, hogy az emberek felülkerekednek ezen a kiismerhetetlennek tűnő járványon is.

Alapinformációként elmondhatom, hogy 2022-ben klasszikus FerBiT-et tervezünk. Visszatérünk a hegyeinkbe, és a Keleti-Kárpátok hegyes-völgyes tájain fogunk barangolni. A részletes útvonalról rövid időn belül tájékoztatjuk a kedves érdeklődőket. Annyit már most elárulok, hogy július 31-én jutunk el Csíksomlyóra, ahol megtartjuk a hegynyeregben a II. Székelyföldi Kerékpáros Találkozót.

Tavaly vállalta az erdélyi Mária út lelki igazgatói funkcióját. Számíthatunk valami újdonságra ebben a minőségében is?

Terveink és álmaink vannak, de még itt tombol a világjárvány és ez egyelőre mindent összezavar. Az újabb korlátozások mellett azt sem tudjuk, hogy mennyire mozoghatnak szabadon a jövőben az emberek. A mostani pandémiasokk is az ember egészségéről, annak megőrzéséről szól. Mi a Szent Ferenc által hirdetett alapokon állunk, mindenek felett tiszteljük és csodáljuk a természet erőit és alkotásait, és a technológia világából szeretnénk visszatérni a bioszférába. A FerBiT idei útvonala is érinti majd a Mária út szakaszait, de keressük a lehetőségeket, hogy mindenhol ápolhassuk a Mária út értékeit, amit a hit, hagyomány és haza fogalmaival tudnék legjobban körülírni.

Végül egy személyes kérdés: hogy érzi magát 2022-ben?

Ha visszakaphatnánk a kiismerhető és tervezhető hétköznapjainkat sokkal jobban érezném magam. A tavalyi élményeink és eredményeink rengeteg energiát adtak, és úgy lendültünk át az új évbe, hogy tovább robogunk a megkezdett úton. De az év első két hete, amikor percről-percre változtak és romlottak a létfeltételek, befékezte az életünket és lendületet veszítettünk. A kényszerpihenő most ismét megállásra és a dolgok újragondolására késztet. Én azonban bízom rendületlenül, mert Isten egy pillanatra sem veszi le rólunk a tekintetét és a Boldogságos Szűzanya sem hagy el bennünket soha.

Mondjuk együtt a hívekkel: Mária serkentett arra / Hogy menjünk el Csíksomlyóra, / Képe látogatására, / Lelkünk vigasztalására. / Mert látta szükségünk, / Szörnyű nagy ínségünk, / Testi-lelki betegségünk, / Számtalan sok ellenségünk.

Gulyás László

1 HOZZÁSZÓLÁS