Ha Istent befogadjuk, lélekben megújulunk – Oltárszentelés Bihardiószegen

0
964
Fotók: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye Facebook-oldala

Böcskei László megyés püspök ünnepélyes szentmise keretében felszentelte a bihardiószegi plébániatemplom új oltárát május 22-én, vasárnap, valamint megáldotta a templomot és a plébánia épületét – adta hírül a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye Facebook-oldala.

Ha Istent befogadjuk, lélekben megújulunk, amikor templomot újítunk és áldunk, méltó hajlékot alakítunk ki az ő nevéhez − így fogalmazott Böcskei László megyés püspök az ünnepi szentmisén Bihardiószegen. Bakos Gábor plébánosnak és a hívek erőfeszítéseinek köszönhetően több mint egy éven át újították fel a helyi római katolikus templomot és a plébániát. A szentmise elején Bakos Gábor plébános köszöntötte Böcskei László megyés püspököt, mondván, megtisztelte a közösséget jelenlétével, hogy az új oltárt megszentelje és behelyezze az ereklyét, illetve hogy a templomot és a plébániát megáldja.

Böcskei László püspök a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye Facebook-oldalán látható videóban az ünnepségről elmondta: „A templom központi helye az áldozati oltár, és általában az előírásoknak megfelelően az oltár vértanúk ereklyéit is magába foglalja, és azt fogjuk elhelyezni most is. A felszentelésnek, a megszentelésnek a szertartása még magába foglalja a krizmával való megkenést, nemcsak a bérmáláskor, kereszteléskor használjuk, hanem bizonyos tárgyak megszentelésénél is. Megható momentum, amikor az oltárra tömjént helyezünk, és a tömjénfüst az Isten előtt bemutatott kedves áldozat jele, kifejezése. Olyan momentumok, melyek ritkán fordulnak elő, de valahogy a hívőket közelebb akarják vinni Istenhez, Isten jelenlétéhez és Isten cselekvéséhez. Isten állandóan tesz értünk, mi is meghívást kapunk arra, hogy áldozzunk a magunkéból, illetve hozzájáruljunk ehhez az áldozathoz.”

Bakos Gábor plébános beszélt a felújítási munkálatokról, valamint az épületek történelmi múltját is ismertette röviden: a plébánia épülete „1720-ban épült, az idén 302 éves épület a Zichy grófok birtoka volt. 1725-ben kapucinus atyák lakták, akik rövid ideig szolgáltak itt, utána világi papok szolgáltak Diószegen. A kápolna 1936-ig a kastélyban volt, amikor felépítették a jelenlegi római katolikus templomot, és onnan áthozták a főoltárt, az orgonát, a padokat, a liturgikus eszközöket. A templom titulusa Szűz Mária, a világ királynője, amelyet augusztus 22-én szoktunk ünnepelni. Több mint egy évig tartottak a munkálatok. Próbáltuk, hogy Diószegnek ez az épület legyen egy emblematikus jelképe.”