Ferenc pápa bejelentette a nagyszülők és idősek második világnapjának témáját

0
1601
Nemzedékek közötti együttműködés. Fotó: Vatican Media/Vatican News

A nagyszülők és az idősek átértékelése és megbecsülése – akiket túlságosan gyakran a családok, a civil és az egyházi közösségek peremére szorítanak – a célja a nagyszülők és idősek világnapjának, amelynek idei témáját február 15-én, kedden tette közzé Ferenc pápa.

Ferenc pápa kedden egy tweetben jelentette be a nagyszülők és idősek második világnapjának témáját: „Még öregkorukban is gyümölcsöt teremnek (Zsolt 92,15). Ezt a témát választottam a 2022. július 24-én megrendezésre kerülő nagyszülők és idősek második világnapjára, hogy elősegítsem a nemzedékek közötti párbeszédet, különösen a nagyszülők és az unokák között.”

A téma magyarázatát nem sokkal a pápa tweetje előtt tette közzé a világnapot szervező Világiak, a Család és az Élet Dikasztériuma egy sajtóközleményben. A nagyszülők és idősek világnapját Ferenc pápa egy évvel ezelőtt, 2021-ben hívta életre. Tavaly a pápa az emléknapon tartott szentmiséje alkalmával az evangélium három, kenyérrel kapcsolatos mozzanatáról elmélkedett: „Jézus látja, hogy a tömeg éhes; Jézus megosztja a kenyeret; Jézus azt kéri, hogy szedjék össze a maradékot.” Ezt a három részt három igével foglalta össze: látni, megosztani, megőrizni. Ezen gondolatok jegyében avatta fel a nagyszülők és az idősek világnapját. „Az életünket tápláló kenyérnek” nevezte őket. Most megkezdődik a második világnap előkészülete, amelyet minden évben július 24-én ünnepelnek az egyetemes egyházban.

A dikasztérium közleményében azt írja, hogy a szentatya által az alkalomra választott téma „igyekszik hangsúlyozni, hogy a nagyszülők és az idősek értéket és ajándékot jelentenek a társadalom és az egyházi közösségek számára egyaránt”. „A téma egyben felhívás a nagyszülők és az idősek átértékelésére és megbecsülésére, akik túl gyakran a családok, a civil és az egyházi közösségek peremére szorulnak. Élet- és hitbeli tapasztalataik valójában hozzájárulhatnak olyan társadalmak építéséhez, amelyek tisztában vannak gyökereikkel, és képesek a nagyobb szolidaritásra épülő jövőről álmodni” – olvasható a közleményben. „A téma egyben meghívás arra is, hogy hallgassuk meg az idősek bölcsességét, ami kiváltképpen jelentős az egyház szinódusi útja kapcsán is.”

Végül a sajtóközlemény hangsúlyozza, hogy a Világiak, a Család és az Élet Dikasztériuma „felkéri a plébániákat, az egyházmegyéket, az egyesületeket és az egyházi közösségeket szerte a világon, hogy találjanak módot a világnap megünneplésére saját lelkipásztori környezetükben, és ebből a célból később rendelkezésre bocsát néhány megfelelő lelkipásztori eszközt”.

Ferenc pápa gyakran hangoztatta a nagyszülők és az idősek védelmének és a rájuk való figyelésnek a fontosságát. Nevezetesen, amikor a világ szenvedni kezdett a Covid-19 világjárvány első következményeitől, amelyben az idősek voltak a leginkább érintettek, Ferenc pápa minden fiatalt arra buzdított, hogy legyenek közel hozzájuk. Két évvel ezelőtti születésnapja előestéjén azt is állította, hogy „az idősek imái hatalmas erővel rendelkeznek”. Az idős kor áldás – mondta, hozzátéve, hogy az időseknek „szerepük van Isten üdvözítő tervében”.

Forrás: Francesca Merlo/Somogyi Viktória/Vatican News