A nagyrahivatott – filmvetítés Bakócz Tamás életéről Szatmáron

0
1631

A Szatmári Püspökség dísztermében mutatták be Tóth-Máthé Miklós történelmi drámájának filmváltozatát, amely Bakócz Tamás, az egykori esztergomi érsek, a mindmáig egyedüli magyar pápajelölt életének egy rövid részletébe kalauzolja el a kíváncsi közönséget.

A nagyrahivatott című darabot a filmvásznon az Esztergomi Várszínház színészei elevenítették meg Horányi László művészeti vezető főszereplésével, aki maga is részt vett a szatmári eseményen, amelyet az Erdélyi Magyar Kulturális Egyesület kezdeményezett.

A filmvetítés kezdetén Schönberger Jenő püspök szeretettel köszöntötte a vendégeket, majd az ő vezetésével Bakócz Tamásra emlékezve imádkoztak a jelenlévők. Ezután Meleg Vilmos nagyváradi színművész Arany János Az örökség című versét adta elő.

A film vetítése előtt dr. Török Csaba c. prépost, főiskolai tanár, az esztergomi Nagyboldogasszony és Szent Adalbert főszékesegyház plébániai kormányzója és a főszékesegyház kincstárának igazgatója tartott rövid előadást Bakócz Tamás életéről.

Köszöntőjében elmondta, hogy nagy örömmel érkeztek Esztergomból Szatmárra, hiszen a két egyházmegyét nagyon sok szál köti össze, Bakócz Tamás mellett Hám János is. Hozzátette: nagy öröm volt Szent Adalbert és Boldog Özséb képét látnia a püspöki kápolna falán, hiszen, mint mondta: „védőszentjeink ők, akik összekötnek minket itt a Kárpát-medencében”.

Tóth-Máthé Miklós A nagyrahivatott című alkotását nyolc éve állította színpadra az Esztergomi Várszínház. A színház 2021 júniusában az 500 éve elhunyt Bakócz Tamásról a történelmi dráma alapján készült tévéjátékkal emlékezett meg. A filmet többek között a Bakócz-kápolnában, az esztergomi bazilikában és a Várhegyen forgatták. A tévéjátékban Bakócz Tamást Horányi László, Dózsa Györgyöt Ott József személyesíti meg. (InfoEsztergom)

A filmet ugyanaznap, február 8-án fél 8 órai kezdettel Erdődön, a Petőfi Kör vendégeiként az erdődi művelődési házban is megtekinthették az érdeklődők.

Forrás: a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye honlapja