Befejeződtek a Szent Anna-templom részleges felújítási munkálatai Újszentannán

0
1179
Öt hónap után a helyi közösség tagjai ismét szentmisén vehettek részt. Fotók: Temesvári Egyházmegye

Ünnepi szentmisére szólítottak a harangok advent második vasárnapján a szépen kivilágított templomban. De nemcsak a sok fény járult hozzá az ünnepi hangulathoz, hanem a karácsonyi felkészülés heteinek meghatározó hangulata és színe, a viola, amely az elmélkedés, a megtérés és a bűnbánat színe, valamint az a tény, hogy öt hónap után a helyi közösség tagjai ismét szentmisén vehettek részt a részleges felújításon átesett templomban.

A hálaadó szentmise bemutatásáig azonban hosszú, fárasztó és néha poros út vezetett, amelyről a Banater Post folyóirat legutóbbi, 2021. decemberi számában számoltak be.

A hat főállású alkalmazott és az önkéntesek rengeteget dolgoztak a szentmise előtti hetekben: oltárokat, szobrokat, karzatokat, ajtókat, gyóntatószékeket, szőnyegeket kellett megtisztítani, kitakarítani. Két napig egy takarító cégtől is támogatást kaptak, amely hét alkalmazottal és megfelelő felszereléssel érkezett a helyszínre. A professzionális takarítást az újszentannai közösség tagjainak anyagi hozzájárulása tette lehetővé.

Közben a festő az előcsarnokban dolgozott. Az egyháztanács Ioan Ciuraru helyi lelkipásztorral közösen november 21-én úgy döntött, hogy a templomnak ezt a részét is felújítják, és támogatást kért a munkálatokat anyagilag segítő egyesülettől. Egy helyi cég ingyenesen biztosította a görgőkön álló állványzatot. A munka jól haladt és december 4-én fejeződött be.

A templomtető felújítását követően a templomtorony homlokzata és a templomhajó, az oldalfalak és a szentély külső hátsó fala még felújításra vár. De eltart egy ideig, mire ez a munkálat elkezdődik, mert a baráti egyesület anyagi forrásai kiapadtak a korábbi felújítási munkálatok során. Így további támogatásban bíznak az egyesület tagjaitól, a szentannai lakosoktól és a jótevőktől.

A hála és a köszönet köztudottan az ima egyik formája. A baráti egyesület köszöni a támogatást, a szülőföld és a Szent Anna-templom iránti ragaszkodást. Az emberek támogatásával és Isten segítségével sikerül majd a templom átfogó felújítása. Aki támogatni szeretné a felújítást, itt teheti meg: Kreissparkasse Heilbronn, IBAN: DE33620500000000428565, BIC: HEISDE66XXX.

Forrás: Katharina Hell/Temesvári Egyházmegye