Jön a pálos busz!

0
2455
A pálos busz Csíksomlyón 2020-ban. Fotó: Pálosan szép az élet!

A tavalyi év sok mindenről emlékezetes – vagy éppenhogy csak egy dologról, nézőpont kérdése. Akárhogy is, 2020-ban indult el a pálos rend történetét bemutató mozgókiállítás, amely igen ötletes módon egy autóbuszban kapott helyet. Így sok keréken gurulva több helyre, így hozzánk is eljutott tavaly az egyetlen magyar alapítású rendet bemutató, a történelmünk oktatásában (világi iskoláinkban) csak marginálisan vagy sehogyan sem említett mozzanatokra a figyelmet ráírányító kiállítás.

Fotó: palosbusz.hu

Aki tavaly valamilyen oknál fogva lemaradt a kiállításról, de szeretné megtekinteni, vagy aki látta, de másnak is megmutatná, megteheti nemsokára. Ugyanis jön a pálos busz! Holnap, augusztus 19-én gördül be Nagyváradra a barátok templomához, majd onnan 20-án érkezik Kolozsvárra, ahol az Egyetem utcai parkolóban lehet majd megtalálni két napon keresztül a kiállítást. Míg 2020-ban csupán hat helyen állt meg a fehér busz, idén jóval több településen lesz egy-két napig megtalálható, a már említetteken kívül érinti a Partium nagyobb városait, Székelyföldet, a Barcaság, illetve a Bánság fővárosait is. (Eseménynaptárunkban olvashatják a részletes programot.)

Az autóbusz Udvarhelyen. Fotó: Uh.ro

A kiállítás a magyar pálos rendtörténet elemeit elsősorban mint közös, mindenki számára átélhető magyar örökséget mutatja be. Célja, hogy útja során vallástól és anyanyelvtől függetlenül mindenkit megszólítson, akit érdekel a magyar múlt, a magyar történelem. Ennek a közösségteremtő célnak eleme a buszban kialakított megbékélés pontja is, amely mindenkit hív az Istennel, az önmagával és az embertársaival való kiengesztelődésre. A kiállítás magyar nyelvű, de a felületeken viszonylag kevés szöveg szerepel, amelyek a magyarul nem értő látogató számára QR-kódok útján, vagy – okostelefon, illetve internetkapcsolat híján – vezetőfüzetben olvashatóak angol és lengyel nyelven. 

MEGOSZTÁS