Erdélybe érkezik az autóbuszban kialakított pálos vándorkiállítás

Pálosan szép az élet!

1
3445
Pálosan szép az élet! – pálos rendtörténeti vándorkiállítás. Fotók: palosbusz.hu

A pálosok történetét mutatja be az az autóbuszban kialakított vándorkiállítás, amely augusztus 23. és szeptember 2. között Erdélybe érkezik. A kiállítás célja, hogy útja során ne csak a katolikus, illetve a hívő embereket szólítsa meg, hanem mindenkit, akit érdekel a magyar múlt, a magyar történelem.

A szervezők hiszik, hogy a Pálosan szép az élet! című kiállítás hozzájárul az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend, illetve közös kulturális örökség jobb megismeréséhez. A Boldog Özséb év nyomán útnak indított pálos vándorkiállítás erdélyi első állomásán augusztus 23-án, a Szent István-búcsú ünnepén lesz látható Hargitafürdőn a 12.30-kor kezdődő ünnepi szentmise előtt és után. A szentmisét Tamás József nyugalmazott segédpüspök fogja bemutatni.

A pálos busz erdélyi menetrendje:

  • Augusztus 23. Hargitafürdő (Szent István-búcsú, ünnepi szentmise 12.30-kor. A kiállítás a szentmise előtt és után is megtekinthető);
  • Augusztus 24–25. Székelyudvarhely, Városháza előtti tér;
  • Augusztus 26–27. Csíkszereda, Szent Kereszt-plébánia, Millenniumi-templom előtti tér;
  • Augusztus 28–29. Csíksomlyó, Kegytemplom közelében;
  • Augusztus 30. Kézdivásárhely, Boldog Özséb-templom;
  • Augusztus 31–szeptember 2. Marosvásárhely – Marosszentgyörgy iskola udvar.

A cím – Pálosan szép az élet! – egy betű eltéréssel, kedves, játékos rájátszás egy magyar szólásra (Párosan szép az élet) – írja a kiállítás honlapja. A szólás arra utal, hogy az embernek házasságban, párba kötve („párosan”) nagyobb a lehetősége a boldogságra. A magyar szólás egyszersmind a jövőbe vetett bizalmat is hordozza. A kiállítás koncepciója – kapcsolódva a címhez – rejtetten, az elbeszélés „szövetébe” ágyazottan jeleníti meg, hogy pálosnak, s általában szerzetesnek, szerzetespapnak lenni teljes élet, amely nem a bezárkózás, hanem a kiteljesedés útja – hétköznapi és teológiai értelemben is a boldogságra vezető modern életforma.

A vándorkiállítás a magyar pálos történet elemeit elsősorban mint közös, mindenki számára átélhető magyar örökséget mutatja be. Célja, hogy útja során ne csak a katolikus, s ne csak a hívő embereket szólítsa meg, hanem mindenkit, akit érdekel a magyar múlt, a magyar történelem. Ennek a közösségteremtő célnak eleme a buszban kialakított megbékélés pontja is, amely mindenkit hív az Istennel, az önmagával és az embertársaival való kiengesztelődésre.

„Boldog pálos szerzetes vagyok” – nyilatkozta 2019-ben a huszonöt éve pappá szentelt Bátor Botond, a magyarországi pálosok korábbi tartományfőnöke. Ez a gondolat összecseng a kommunizmus idején – a Paskai László (1927–2015) bíboros, prímás által klandesztinnek nevezett időszakban – rejtetten élő egyik pálos, Bolyós Ákos (1914–1994) atya a renden belül ma is sokszor felidézett gondolatával: „Ne azért adjál hálát, mert pálos vagy, hanem azért, mert pálos lehetsz.”

E két pálos szerzetespap által megfogalmazott gondolatok ihlették a kiállítás tematikáját is. A nyolc részből, nyolc egymástól némiképp elkülönített tételből álló tárlat részeit az evangéliumi nyolc boldogság mondatai fűzik össze. Az egy-egy boldogságmondáshoz kapcsolódó különböző témák nem a rendtörténet kronológiáját követik, hanem bizonyos megközelítéseket emelnek ki – olvasható a kiállítás honlapján.

1 HOZZÁSZÓLÁS