Lángolj és világíts – díjazták a kolozsvári alkotók filmjét

0
2494
Lángolj és világíts. Fotó: képernyőkép a film előzeteséből

Kolozsvári alkotók filmje hozta el a Magyar Mozgókép Fesztivál legjobb zeneszerzőnek járó díját. Selmeczi György a Lángolj és világíts zenéjéért kapta a díjat. Maksay Ágnes rendezte a filmet, ami egy Dallasban működő, magyar alapítású ciszterci gimnázium mindennapjaiba enged bepillantást.

Maksay Ágnes a díjátadó után elmondta, rengeteg oka van annak, hogy Selmeczi György írta a zenét és ezek egyforma súllyal lebegtek előtte, amikor őt kereste meg. „Szeretem a zenéjét, legyen szó az általa komponált misékről vagy filmzenékről. Az egyházzene mindig is szívügye volt, tehetségét és tudását – szokta mondani – szereti a vallás és az egyház közegében érvényre juttatni, mégpedig belső késztetésből. Nem ugyanaz a generáció vagyunk, de mégis ugyanazon az értékrenden nevelkedtünk, mindkettőnk életében a kolozsvári polgári és keresztény értékrend volt a meghatározó, és az ma is. Tanultam tőle életszemléletet, művészetszemléletet, és tudtam, hogy ha ezt a felkérést elvállalja, ismét csak tanulni fogok/fogunk, és ez így is lett. Köszönjük a zenét, és gratulálunk!” – mondta Maksay Ágnes, a film rendezője.

Az egyesült államokbeli Dallasban működik egy magyar alapítású ciszterci gimnázium, amely a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium testvériskolája. Maksay Ágnes és Filep Farkas filmje bepillantást enged a ma is Zirchez tartozó dallasi apátság és iskola ünnep- és hétköznapjaiba. A történelmet író, intézményalapító magyar atyák vallanak a múltról, tanítványaik – köztük a mai dallasi apát – a magyar gyökerekből kinőtt jelenről és jövőről.

A VideoPontes stúdió vezetője mellett a film másik két kolozsvári alkotója Filep Farkas, a film operatőre és László Loránd, B kamera. A Lángolj és világíts producere Lajos Tamás. Gyártó a budapesti Film Positive Kft.

A Lángolj és világíts egyelőre fesztiváloztatási periódusban van, ezért még nem látható. A dallasi ciszterci gimnázium képviselőinek kérésére azonban elérhető egy online platformon, jelképes összegért két napig megnézhető ITT.

Közlemény