Készül a Szent Ignác útja című dokumentumfilm

1
2535
Szent Ignác útja. Fotók: Jelenetek a filmből

Bár a mozik zárva vannak, a Szent Ignác útja – Camino Ignaciano alkotógárdája lelkesen dolgozik, hogy a film elkészüljön a májusban tervezett római bemutatóra. Tolvaly Ferenc Balázs Zsuzsa újságíróval közösen írt forgatókönyvéből készült dokumentumfilmje négy fiatal zarándok belső lélekútjának szemtanúja. Az alkotók most fejezték be a Spanyolországban, történelmi helyszíneken, a pandémia miatt elnéptelenedett városokban felvett film első vágatát.

„52 órányi forgatott anyaggal tértünk vissza Budapestre. Nehéz volt kiválasztani azt a 90 percet, ami leginkább visszaadja a belső élményeket: újra és újra át kellett élnem és szűrnöm magamon a felvett jeleneteket. Egészen biztos, hogy nekem az első vágás teljesen mást mond, mint annak, aki először látja a képeket” – meséli Tolvaly Ferenc a szaknyelven first cutnak nevezett első vágatról. „Minden forgatás előtt pontos forgatókönyvet készítek, végigjárom a helyszíneket – ahogy ebben az esetben is tettem 2019-ben – és lerajzolom a kulcsjeleneteket. Olyan ez a folyamat, mint amikor az ember berendezi a lakását. Ezekkel a képekkel a fejemben indultam el forgatni. Természetesen az operatőröknek tudniuk kell a rendezői koncepciót, de a szereplők nem ismerhetik az elképzelést, hiszen nekik maguknak kell átélni az utat, saját tapasztalataikat kell elmondaniuk. Olyan körülményeket teremtettünk a forgatás alatt a szereplőknek, amelyek lehetővé tették, hogy a legtöbbet tudják kihozni az élményeikből és legközelebb kerülhessenek céljukhoz: önmagukhoz. Az első vágás megtekintése – számomra legalábbis – olyan, mint amikor hazaérkezel a lakásodba egy hosszú útról: minden ismerős, csak más helyen vannak a bútorok, tehát nem pont ugyanaz, mint amikor elhagytad a lakást – azaz amikor egykor elindultam a forgatókönyvvel és leforgattam a filmet. Az első vágás megtekintése az ismerős ismeretlen felfedezésének öröme.”

Megmutatni a láthatatlant, segíteni elmerülni a csendben – nem kevesebbre vállalkozik a zarándokfilmjeiről ismert direktor Szent Ignác útja – Camino Ignaciano című dokumentumfilmje. Az író-rendező El Camino húsz év múlva – Szent Ignác útja című regényéből Balázs Zsuzsa újságíróval közösen írt forgatókönyve alapján készült alkotás az élet legfontosabb utazására hívja nézőit: egy utazásra saját magunk mély megismerése és megértése felé.

A Szent Ignác útja gondolatébresztő külső és belső utazás, amely az élet igazi kalandját, az útkeresést és önmagunk megtalálásának lehetőségét kínálja. A spanyolországi történelmi helyszíneken forgatott 90 perces dokumentumfilm közelről, személyes hangvételű elbeszéléssel, érzékenyen mutatja be, hogyan válik egy zarándoklat életváltoztató úttá. A filmben szereplő négy fiatal zarándok lelkigyakorlatát az úton egy spanyol jezsuita lelki vezető – José Luis Iriberri SJ – kíséri, aki egyben a nézők lélek-útikalauzává is válik. A zarándokok Loyolai Szent Ignác, a jezsuita rend alapítójának nyomában járnak, aki népszerűséget hajszoló katonából vált lelki vezetővé, és aki 500 évvel ezelőtt elsőként tette meg a ma már Camino Ignacianóként ismert, Loyolától Manresáig tartó, 640 km-es életváltoztató útját. Tolvaly Ferenc filmje először mutatja be az út spirituális és vizuális szépségeit. 

A Szent Ignác útja azonban nem kizárólag vallásos nézőkhöz szól: az önismeret, az önfejlesztés minden tudatos ember sajátja, és napjainkban – különösen a pandémia idején – nagyobb jelentősége van, mint valaha. A film egyaránt hordoz üzenetet az önmagukat keresőknek, a pszichológia iránt érdeklődőknek és a mély lelkiséget vágyóknak, és mindazoknak, akik változtatni szeretnének életükön kortól, nemtől és vallási hovatartozástól függetlenül, miközben a spanyol kultúra, a természet és az egyedi dokumentumfilmek szerelmeseinek is egyedülálló élményt ígér. A most egyik jelentős mérföldkövéhez ért munka nem áll meg: februárban a Szent Ignác útja – Camino Ignaciano hang utómunkálatai zajlanak. A film a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült, a Cameofilm Stúdió Csáky Attila producer vezetésével gyártotta, és a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya patronálta. A tervek szerint nemzetközi bemutatója 2021. májusában Rómában lesz, a magyarországi premier szeptemberre, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus idejére van kitűzve. A filmmel egyidejűleg az alapjául szolgáló regény is megjelenik.

Közlemény

1 HOZZÁSZÓLÁS