7+1 kérdés: Csúcs Mária válaszol

0
1381

Tartsunk lépést az élettel! Tartsuk egymásban a lelket! Tartsuk a kapcsolatot! Csúcs Máriát, az MTVA csíkszeredai tudósítóját Serbán Mária kérdezte.

1. Mi jót hozott az életedbe a vesztegzár?

Úgy érzem, hogy több mindent veszítettünk, mint amennyi jót hozott. De látjuk a jó oldalát is ennek az időszaknak. Nem rohanunk annyit, mint korábban, hiszen alig van híradós munkánk. Viszont dolgozhatunk az évek óta felgyűlt „későbbre halaszthatókkal”. Nem unatkozunk, minden nap megtaláljuk, hogy aznap mivel is dolgozzunk, több idő jut az itthoni teendőkre is. Részben „lazultak” a szerkesztőségek elvárásai, például most már elfogadják az online készített interjút is. Nem kell átrohanjunk a fél városon egy-egy hivatali sajtótájékoztatóra, egyszerűen a számítógép előtt ülve jegyzetelek. Az is jó, hogy nagyon sok színházi előadást, koncertet tudok online nézni-hallgatni. Szintén online „bejárható” a világ számos múzeuma, ráadásul ingyen. Ez fantasztikus élmény számomra, akárcsak az, hogy milyen sok templomot láthatunk naponta az online közvetített szentmiséknek köszönhetően, naponta többször is bekapcsolódhatunk a szentmisékbe.           

2. Mi egy mostani hétköznapod legkiemelkedőbb eseménye?

Amikor beszélhetek telefonon vagy skype-on a gyermekeimmel, láthatom skype-on a Marosvásárhelyen lakó unokámat, és amikor szeretteim elmondják, hogy egészségesek. Érzem, hogy mi is fontosak vagyunk számukra.   

3. Mit sajnálsz, hogy nem tettél  meg a járvány „kitörése” előtt?

Nem tudom.

4. Mi a legutóbbi hála-morzsád?

Hatalmas hegynyi gyűl össze minden nap a hála-morzsáimból! Amiért talán most nagyon hálás vagyok az, hogy élőben is részt vehetek a szentmiséken. A kijárási korlátozások első napjaiban felajánlottuk plébánosunknak, hogy szívesen közvetítjük a vasárnapi szentmisét, ha jónak látja. Örömmel fogadta. Döbbenetes érzés az üres templomban bemutatott szentmisén részt venni, de naponta sokszor hálát adok Istennek, hogy szolgálatunk közepette is a templomban lehetünk.      

5. Mitől félsz, amikor félsz?

Nem szoktam félni, csak közben megijedni. De olyankor gyorsan eszembe jut: Isten gondviselése csak a jót engedi meg számunkra. Az Ő jóságából, szeretetéből a figyelmeztetések is a javunkra válnak.

6. Mi volt az idei húsvét legszebb pillanata számodra?

A szentmisék és azok közvetítései mindenképpen szép és emlékezetes pillanatok maradnak.

7. Mit vársz, mit szeretnél a járvány megszűnése után önmagadtól, a környezetedtől, a világtól?

A világtól: legyen végre béke, Isten és felebarát iránti szeretet vezérelje a döntéseket, legyen vége az önzésnek, áskálódásnak, irigységnek. A környezetemtől: jobban figyeljünk egymásra, maradjunk egészségesek. Magamtól: legyek türelmesebb, derűs és maradjak egészséges.    

+1. Mit kérdeznél most a feltámadt Jézustól, ha találkoznál vele?

Azt hiszem, hogy semmit. Csak azt mondanám, amit általában a szentáldozáskor: KÖSZÖNÖM! SZERETEM!

MEGOSZTÁS