7+1 kérdés: Kocsik Zoltán válaszol

0
1806

Tartsunk lépést az élettel! Tartsuk egymásban a lelket! Tartsuk a kapcsolatot! Kocsik Zoltánt, a temesvári Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceum igazgatóját Serbán Mária kérdezte.

1. Mi jót hozott az életébe a vesztegzár?

Először is elmondhatom, hogy megálljt parancsolt. Törődj magaddal, a családoddal és a jó Istennel. A mindennapi forgatagban egyszerűen azt vettem észre, hogy nem maradt idő észrevenni, mi is igazán fontos az életben. Amióta a vesztegzár életbe lépett, több időt szentelek a személyes imának, a Szentírás olvasásának, a szentmisék szövegeinek a mélyebb megértésére. Egyszerűen csend van. Érzem, hogy a jó Istennél megpihen a lelkem. Ugyanakkor van időm megoldani az elmaradt tennivalókat. A munkámban utolérem magam. Ugyanakkor van időm a személyesebb beszélgetésekre is. Van időm pihenni és új erőt gyűjteni. A világjárvány rádöbbentett, hogy milyen törékeny is vagyok. Talán én is megbetegedhetek. Mennyire az Isten kezében vagyok. Megtanít mélyebben bízni az Istenben.

2. Mi egy mostani hétköznapja legkiemelkedőbb eseménye?

A találkozás önmagammal. Csendben imádkozni, dolgozni és építeni az Isten országát. Időt szentelni Istennek, magamnak és az embertársaknak.

3. Mit sajnál, hogy nem tett meg a járvány „kitörése” előtt?

Megmondani az embereknek, hogy mennyi érték rejlik bennük. Megértetni minden emberrel, hogy egyedi és a jó Isten utánozhatatlan alkotása. Minden kollégámat és diákomat lelkileg magamhoz ölelni. Megmondani nekik, hogy milyen nagyra értékelem őket.

4. Mi a legutóbbi hála-morzsája?

Hálát adok a jó Isten közelségéért és szeretetéért. Köszönöm neki, hogy megtölti az életemet szép és tartalmas dolgokkal. Ugyanakkor hálát adok egy őszinte beszélgetésért. Az egyik kisdiákommal beszélgettem. Annyi őszinte és tiszta gondolatot fedeztem fel benne!

5. Mitől fél, amikor fél?

Igazán én a személyek közötti félreértésektől félek. Tartok attól, hogy valaki nem érti meg, mit szeretnék neki mondani. Szomorú vagyok, ha félremagyarázzák a szavaimat. Ugyanakkor ez fordítva is igaz. Félek attól, ha valamit nem úgy értek meg, ahogy szeretné. Félek attól, hogy ne hagyjak senkit magára.

6. Mi volt az idei húsvét legszebb pillanata az ön számára?

Az egyedül megünnepelt húsvéti vigília. A szertartás alatt felolvasott ó- és újszövetségi olvasmányok nyilvánvalóvá tették számomra azt, hogy Isten nem csak a múltban, hanem a jelenben is csodásan működik népe körében. Megteremtette az embert, Ábrahámban próbára tette, Mózes és a választott zsidó nép átvonulásában megmutatta csodálatos erejét. Jézus feltámadásának a csodájában pedig nyilvánvalóvá tette számomra azt, hogy Ő az élet és a halál ura. Ezek a történetek nem csak múltbeli események, hanem a földi és majd a későbbi örök élet eseményei. Ezek a történetek velem is megtörténtek és meg fognak történni. Ezekben a bibliai eseményekben a magam életét találtam felfedezni.

7. Mit vár, mit szeretne a járvány megszűnése után önmagától, a környezetétől, a világtól?

Azt várnám el, hogy másképp éljünk, mint azelőtt. A legtöbb emberben megmozdult valami. Elgondolkodott az élet mély értelméről. Most már más szemmel nézi a dolgokat. Hogy ez meddig fog tartani, azt nem tudom. Meddig leszünk jók és tiszták, az tőlünk függ, mennyire engedjük magunkat befolyásolni. Örülök, hogy a Föld ezekben a hetekben fellélegzett. Remélem, hogy valamit tenni fogunk, hogy ne szennyezzük tovább. Ne maradjunk meg a szép elméleteknél, hanem igyekezzünk vigyázni is erre a világra!

+1. Mit kérdezne most a feltámadt Jézustól, ha találkozna vele?

Megkérdezném, hogy mennyien fordultak ezekben a napokban őszintén hozzá. Hány ember köszönte meg neki a megváltás nagy ajándékát? Milyen érzés számára a bűnös embernek irgalmasan megbocsájtani?

MEGOSZTÁS