Aqua fons vitae: vatikáni dokumentum a létfontosságú vízről

1
1820
A víz az élet forrása

Az ember, a természet és a fejlődés elválaszthatatlanul kapcsolódik a vízhez. Sok helyen azonban még mindig nem jutnak hozzá az emberek. Az ezzel kapcsolatos kérdéseket és kihívásokat veszi számba az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának Dikasztériuma által kiadott dokumentum, amelynek címe: Aqua fons vitae (A víz az élet forrása).

A víz az élet és az üdvösség forrása az ember és bolygónk számára – ebből indul ki, majd a pápák társadalmi tanításán halad végig a helyi egyházakban végzett munka alapján a dokumentum, amelyet március végén adott ki az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának Dikasztériuma, tekintettel arra, hogy ebben a hónapban tartottuk a víz világnapját.

Három fő szempontot és dimenziót tárgyal a szöveg a vízzel kapcsolatban. Az első az emberi felhasználás szempontja, a második a természeti erőforrás felhasználása különféle emberi tevékenységhez, mint például a mezőgazdaságban és az iparban. Végül a víz mint felület, tér: folyók, föld alatti vízrétegek, tavak, és főként óceánok és tengerek. Valamennyi szemponthoz kihívások és operatív javaslatok kapcsolódnak, amelyek célja növelni a kérdés tudatosítását és a helyi elkötelezettséget. A dokumentum befejező része a nevelés és az integritás témakörében nyújt megfontolásokat.

Tiszta víz nélkül nincs élet, egészség, sem pedig fejlődés. Ezért a dikasztérium az Aqua fons vitae című dokumentum kiadásával egyidőben egy új globális higiénés stratégiát hirdet az egyházhoz tartozó egészségügyi intézményekben. A szegény és fejlődő országokban túl sok egészségügyi intézményben nem jutnak megfelelően vízhez, még a legalapvetőbb tisztasági szükségletekhez sem. Több millió beteg, egészségügyi dolgozó és hozzátartozó forog veszélyben, mert hiányzik az alap vagy az infrastruktúra egy méltó, biztonságos és minőségi ellátáshoz. A helyzet különösen riasztóvá vált az elmúlt hetekben a koronavírus-járvány miatt.

Az egyház mindig is úttörőnek számított az egészségügyi szektorban. Egyes világvezetők pedig egyre inkább tudatosítják a kérdést és konkrét cselekvési terveket dolgoznak ki, amivel gyorsan és hatékonyan szembenézhetünk a problémával. A vatikáni dikasztérium ezért széleskörű összefogást sürget a kormányzati, privát és jótékonysági szervezetek között, hogy együtt küzdjenek az életért.

Számos katolikus egészségügyi intézmény igyekszik felmérni a probléma kiterjedését és összetettségét, egy adott struktúrában végzett mintavétel alapján. A vatikáni dikasztérium több partnerrel együttműködve – mint például a Catholic Relief Services és a Global Water 2020 – elhatározta, hogy támogatja ezt a célkitűzést, és további kutatásokat végez néhány kiválasztott országban. A tanulmány eredményét összesítik a többi katolikus egészségügyi szervezet felmérésével, hogy pénzgyűjtő akciókat indítsanak az operatív projektek támogatására. Azok a szervezetek, amelyek szeretnének csatlakozni ehhez a kezdeményezéshez, április közepétől további információkat kérhetnek az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának Dikasztériumától, illetve tájékozódhatnak a partnerkapcsolat lehetőségeiről.

A dokumentum angol változata ITT érhető el. A víz fontosságáról szóló korábbi írásunkat ITT olvashatják.

Forrás: Vatican News

1 HOZZÁSZÓLÁS