Példát mutat a Vatikán: csapvíz a sajtótájékoztatón

0
1205
Fotó: Vatican News

Egy apró gesztusra lett figyelmes a Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület által gondozott Teremtésvédelem Facebook-oldal a június 25-i, csütörtöki szentszéki sajtókonferenciát figyelve – tájékoztat a Magyar Kurír.

„Ma volt a Vatikánban egy sajtókonferencia, és ennek közvetítésekor figyeltem fel rá először: az előadók számára petpalackos ásványvíz helyett üvegpalackban csapvíz van odakészítve, parafadugóval és – ha jól látom – papírpohárral… Kicsi gesztus, de nagyon lényeges üzenet a világegyház számára: legyünk következetes gyakorlói is annak, amit hirdetünk. Hajrá, plébániák, egyházi intézmények!” – írják a teremtett világ megőrzése iránti keresztény felelősséget népszerűsíteni hivatott közösségi oldalon.

A Vatikán Ferenc pápa öt éve kiadott Laudato si’ kezdetű enciklikájának szellemében igyekszik a világ legeredményesebb országaihoz felzárkózni környezetvédelem terén. A vatikáni kertészet és a köztisztasági hivatal felelősei már tavaly leállították az egyszer használatos műanyag árusítását. A hulladék újrahasznosítása terén az a céljuk, hogy két éven belül a szemét 70–75 százalékát szelektíven gyűjtsék. Ezzel kapcsolatban a legnehezebb a Szent Péter-tér hulladékának kezelése, hiszen járványmentes időkben itt naponta ezrek fordulnak meg. A kolonnádok alatt speciális műanyagszemét-gyűjtőket helyeztek el, ahol a turistaáradat idején naponta közel 10 kilogramm hulladék gyűlik össze.

A Vatikánban elindították az úgynevezett „körkörös gazdaságot”: a szerves, illetve a metszésből, fűnyírásból származó – összesen mintegy 400 tonna – hulladékból komposzttrágyát készítenek, s arra törekszenek, hogy a lehető legkisebb mennyiségű hulladékot kelljen elszállítani. „Igyekszünk újrafelhasználni ezt a hulladékot jó minőségű trágyaként a kertekben, a Vatikánban vagy Castel Gandolfóban” – fejtette ki a vatikáni kertészet és a köztisztasági hivatal felelőse, Rafael Ignacio Tornini tavaly júliusban.

A víz védelmének a Vatikán akkora jelentőséget tulajdonít, hogy az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának Dikasztériuma Aqua fons vitae (A víz az élet forrása) címmel márciusban, a víz világnapjához (március 22.) kapcsolódva dokumentumot is megjelentetett. Ebben az egyéni és a közösségi (ipari és mezőgazdasági) felhasználás mellett a víz mint a természet része is megjelenik.

A dikasztérium a vízhelyzet aggasztó leírásánál többet tett: a dokumentum kiadásával egy időben új globális higiénés stratégiát hirdetett az egyházhoz tartozó egészségügyi intézményekben. A szegény és fejlődő országokban ugyanis túl sok egészségügyi intézményben nincs megfelelő vízellátás, még a legalapvetőbb tisztasági szükségletek kielégítéséhez sem. Ez mindig aggasztó, de most, hogy a COVID-19-világjárvány miatt még az átlagosnál is nagyobb higiéniára lenne szükség, különösen nagy veszélyforrás.

Forrás: Teremtésvédelem facebook-oldal/Magyar Kurír