Kapcsolatok hálójában

0
1662
Kapcsolati háló fon össze bennünket. Illusztráció: unsplash

Kommunikációáradatban úszunk, de a lábunk mintha nem érné a földet. Olykor félre is nyeljük a sok információt. Bedőlünk a sok álhírnek és hazugságnak, mert már egyre nehezebb eldöntenünk, hogy mi igaz és mi nem. A technológiai vívmányoknak köszönhetően összekötöttebbek vagyunk, mint valaha, de kicsit mintha bele is gabalyodnánk a minket körülölelő hálózatba. Mint a halászhálóba került halak.

Sikerességünk jelentős részben éppen annak köszönhető, hogy a többi élőlénnyel szemben sokkal hatékonyabban tudunk kommunikálni egymással. El tudjuk mondani egymásnak az érzéseinket, ki tudjuk fejezni gondolatainkat, és többnyire meg is értjük a másik embert. A kommunikáció segít kapcsolataink kialakításában és azok fenntartásában, elmélyítésében. Ezáltal egy hatalmas társadalmi hálózat tagjaivá válunk, amelyben az erősebb és gyengébb kapcsolatokon keresztül egyetlenegy nagy, láthatatlanul összefont kapcsolatháló jön létre, amelynek minden ember a tagja.

A kutatók sok energiát fektetnek abba, hogy megértsék ezt a kapcsolatrendszert, így számos érdekességre bukkantak. Bár intuitívan azt gondolhatnánk, hogy nemcsak a fizikai távolság miatt, hanem ebben a kapcsolathálóban is nagyon messze vagyunk például egy kínai rizsföldet művelő munkástól vagy a sarkvidék közelében élő eszkimótól, de ez valójában nem igaz. Kimutatták, hogy bármely két ember megközelítőleg 4-6 lépés távolságra van egymástól, vagyis mindenkinek van olyan barátja, akinek van olyan barátja (…) és a negyedik, hatodik lépés után el is jutunk ahhoz a baráthoz, aki ismeri a rizsföldet művelő kínai munkást vagy az eszkimót. Sokkal közelebb vagyunk egymáshoz, mint gondolnánk!

A boldog embereknek boldogabb barátaik vannak. Illusztráció: unsplash

Ugyanakkor komoly hatással vagyunk egymásra. Kimutatható, hogy a dohányzó embereknek több dohányzó barátjuk van, a hívő embereknek több hívő barátjuk van, de akár az is, hogy a boldogabb embereknek boldogabb barátaik vannak. Lehet, hogy észre sem vesszük, de befolyásoljuk egymást. Nemcsak a barátainkra, hanem a barátaink barátaira, és még az ő barátaikra is bizonyos mértékű hatással vagyunk.

Ha egymás mellé tesszük ezt a két információt, hogy az emberek néhány lépés távolságra vannak egymástól, valamint azt, hogy néhány lépés távolságig hatással vagyunk egymásra, akkor ráébredhetünk arra, hogy nekünk is fontos helyünk van az emberiség hatalmas hálójában. Milyen hatással szeretnénk lenni a körülöttünk levő emberekre? Mit szeretnénk számukra kommunikálni? Hazugságokkal mérgezett kapcsolatokat szeretnénk, vagy az örömhír tanúi kívánunk lenni? A döntés rajtunk áll.