A korlátlan kommunikáció béklyójában

4
1421
Az internet az okostelefonnal együtt az eddig létező leghatékonyabb kommunikációs csatornát hozta létre.

A világról alkotott elképzelésünk és cselekvéseink jelentős mértékben attól függnek, hogy milyen mintákat láttunk és milyen tapasztalatokkal rendelkezünk. Ebben a folyamatban kitüntetett szerepe van a kommunikációnak, a tudásunk legnagyobb része a másoktól kapott információkból áll. Az emberi nyelv az egyik leghatékonyabb módja a kommunikációnak, azonban hatékonyság és gyorsaság szempontjából nem mindegy, hogy egy információ milyen csatornákon terjed.

Az, hogy képesek vagyunk a nyelv által kommunikálni egymással, jelentős előnyt biztosít számunka az összes többi élőlénnyel szemben. Ennek köszönhetően együtt tudunk működni egymással és összehangolt cselekvéseinkkel alakítjuk a világot. A földműveléstől az okostelefonok megtervezésén és összeszerelésén keresztül az atomerőműig számtalan dolgot az emberi együttműködés révén valósítunk meg, ami nem lenne lehetséges hatékony kommunikáció nélkül.

A társadalmaink és a megannyi kultúra azáltal jöhet létre, hogy emberek egy jelentős csoportja egymáshoz nagyon hasonlító hiedelmekben hisz, és azok szerint alakítja az életét. Azok az emberek például, akik demokráciában élnek, elfogadják, hogy vannak kötelezettségeik és felelősségük, és azt is tudják, ha nem tartják be a törvényeket és szabályokat, annak következményei lesznek az életükben: társadalmi kirekesztés, netán börtön. Az viszont nem magától értetődő, hogy ez így alakult. Ennek a közös normarendszernek a kialakításában nélkülözhetetlen szerepe volt a kommunikációnak, ami során az emberek kialakították az együttélés szabályait, amelyben élik mindennapi életüket.

Korlátozó tényezők

Egy kommunikációs csatorna hatékonyságát három fontos dolog befolyásolja: a térbeli, valamint az időbeli távolság, továbbá hogy hány emberhez jut el az adott információ. A párbeszéd például két személy részvételével történő kommunikáció, amelyben elengedhetetlen, hogy az emberek ugyanakkor és ugyanott tartózkodjanak. Emiatt ugyan a párbeszéd segít megerősíteni a benne résztvevők közötti kapcsolatot, azonban kevéssé hatékony kommunikációs forma, mert a feleknek térben és időben egy helyen kell lenniük, miközben csak egy ember értesül az új információkról.

Sokat javítanak a csatorna hatékonyságán azok a technikai megoldások, amelyek lehetővé teszik a távközlést. A telefon, a fax, korábban a távírók feloldották a térbeli korlátokat: ezek esetében már nem szükséges a fizikai közelség, az információ mégis szinte azonnal egyik embertől a másikig jut a távolságtól függetlenül.Ha a kommunikációs jelek rögzítésre kerülnek, akkor ezáltal az időbeli korlát is megszűnik, ugyanis a befogadónak nem muszáj az üzenet létrehozásakor jelen lennie, az is elég, ha a rögzített és tárolt üzenettel találkozik. Ennek köszönhető, hogy ma is rácsodálkozhatunk a barlangrajzokra, de az írott szó és a könyvnyomtatás is a tárolás révén tette hatékonyabbá és maradandóbbá a kommunikációt.

Természetesen az sem mindegy, hogy egy információ hány személyhez jut el. Ebből a szempontból a párbeszédnél hatékonyabb információterjesztést tesz lehetővé a nyilvános beszéd, a magánlevélnél az újság, a családi fényképnél a Youtube-videó. Utóbbiak esetében egyszerre több személy is értesül ugyanarról az információról. Ha tehát a leghatékonyabb kommunikációs csatornát keressük, akkor olyan csatornára van szükségünk, ami megszünteti a térbeli és időbeli korlátokat, és párhuzamosan több emberhez tud eljutni.

Nagyot lendített az információterjedésen a könyvnyomtatás megjelenése, ami lehetővé tette, hogy a kinyomtatott könyvek révén ugyanaz az információ egyszerre több személyhez is eljusson. Ezt finomította a nyomtatott sajtótermékek elterjedése, ami sokkal frissebb és aktuálisabb hírekkel szolgált. A TV és a rádió még gyorsabb közlést tett lehetővé, mert a digitális jel közel fénysebességgel jutott el a szerkesztőségektől a tévénézőkig és rádióhallgatókig, azonban annyi hátránya volt ezeknek, hogy szintén előállt az időbeli korlát: ha valaki nem akkor hallgatta vagy nézte a rádiót, TV-t, amikor egy adott műsor ment, akkor lemaradt róla.

Egyszemélyes szerkesztőségek lettünk

Az internet az okostelefonnal együtt az eddig létező leghatékonyabb kommunikációs csatornát hozta létre. A digitális adatok szempillantás alatt bárhová elküldhetők, ahol rendelkezésre áll ez az infrastruktúra, és az adattárolásnak köszönhetően ezek bármikor megtekinthetők, visszanézhetők. Mivel az okostelefon rendszerint a tulajdonosánál van, így bármikor fogadhatja az üzenetet. A közösségi oldalakon való tartalommegosztás pedig azt is biztosítja, hogy szinte bárki pillanatok alatt számos emberhez juttassa el az üzenetét. Ennyire hatékony kommunikációs csatorna a történelem során még nem állt az emberiség rendelkezésére.

Minden internettel és közösségi oldalon profillal rendelkező személy önmagában egy kiadó és szerkesztőség lehetőségével bír. Ennek azonban ára van. Amiatt, hogy mindannyian információval árasztjuk el a digitális teret, egyre nagyobb a kommunikációs zaj. Egyre több féligazsággal és végig nem gondolt eszmefuttatással terheljük egymást, miközben küszködünk a fontos és hiteles információk válogatásával és rendszerezésével. Így lett a kommunikációból egyszerre áldás és átok.

4 HOZZÁSZÓLÁSOK