Ferenc pápa tanítása a pénzről és a hatalomról

0
2174

A Katolikus Magyar Bibliatársulat (KMB) Pénzkezelés a Biblia és Ferenc pápa tanítása szerint címmel május 18-án bibliás délelőttöt szervezett Kézdivásárhelyen, a Boldog Özséb Plébánián.

Az alkalom tartalmas előadással kezdődött, amelyet Magos Gyöngyvér, a Katolikus Magyar Bibliatársulat elnöke tartott. Az előadó ismertette Ferenc pápa gondolatait a pénzzel (hatalommal) és a társadalmi igazságossággal kapcsolatban.

A szegényeknek elsődleges helyük van Isten szívében

A gazdaság létfontosságú szerepet játszik minden társadalomban, meghatározza az ember életét, és fontos helyet kap az egyház reflexiójában. Az emberek feladata a javak létrehozása és szétosztása, együttműködve Isten tervével. Az ember ne a pénzisten szolgálatában álljon, a kapzsiság, és a pénz felhalmozása ne legyen életünk célja. Javainkat meg kell osztanunk másokkal, főleg a szegényekkel – hangzott el az előadáson. Ilyenkor igazán emberi tettet hajtunk véghez. A pénz hatalma olyan erős, hogy még a hitről is eltéríthet, vesztünkbe taszít. A gazdasági és pénzügyi globalizáció megfeledkezik az emberi méltóságról, a szegényeket kizárja a polgári életből, pedig a szegényeknek elsődleges helyük van Isten szívében, hiszen Jézus is szegénnyé lett. Tanításában azt kéri: adjuk el mindenünket, adjuk oda a szegényeknek és kincsünk lesz a mennyben. Ebben kell követnünk Őt. Ezért kívánatos Ferenc pápa szerint egy szegény, és a szegényekért létező egyház növekedése. A szegények sokat taníthatnak a társadalomnak, és velük együtt teljes ez az egyház.

A délelőtt különböző kiscsoportos beszélgetésekkel folytatódott, amelyek során az anyagi javak kezelése különféle megvilágításba kerültek a Szentírásból kiválasztott részek alapján. A hat csoportban szó volt a gazdagságról, szegénységről, az Isteni gondviselésről, a szolgálatról és az igazi kincsről.

A megosztásban megtaláljuk Istent

A résztvevők beszámolójából akár mi is szemelgethetünk a mindennapokban. Hiszen fontos, hogy szemünk előtt tartsuk: a pénz hatalma nem üdvözít. Ha viszont lemondunk anyagi javainkról, megosztjuk másokkal Isten akarata szerint, akkor megtalálhatjuk az Ő országát. Azzal, hogy mások segítése örömet okoz, mondhatjuk, hogy a pénz is tud boldogítani, csak tudnunk kell, hogyan használjuk. Azért kell munkálkodnunk, hogy mennyei kincseket gyűjtsünk magunknak és lelkiekben gazdagodjunk, mert Isten mindig gondunkat viseli, Ő ismeri a szükségleteinket.

Az esemény kiértékelővel és hálaadó szentmisével zárult, amelyen a résztvevők megköszönték Istennek az együttlétet. Lelkiekben gazdagodva térhettek haza otthonaikba, családjaikhoz.

Katona Judit, Magos Orsolya