Elindult a Fekete Madonna zarándokvonat

0
1296
(Fotó: Máthé Zoltán/MTI)

Elindult június 25-én reggel Lengyelországba a Fekete Madonna zarándokvonat. A magyar pálosok által alapított częstochowai Mária-kegyhelyre tartó zarándokokat Székely János szombathelyi megyés püspök és Soltész Miklós, a miniszterelnökség államtitkára búcsúztatta Budapesten, a Keleti pályaudvaron.

Soltész Miklós szerint az elmúlt években egyházi, közösségi, civil területen és a legmagasabb politikai kapcsolatok szintjén is tovább erősödött a lengyelek és magyarok közötti barátság. A miniszterelnökség államtitkára erről hétfő reggel, a Lengyelországba, a magyar pálosok által alapított częstochowai Mária-kegyhelyre induló Fekete Madonna zarándokvonat indulásakor beszélt a budapesti Keleti pályaudvaron. Soltész Miklós kiemelte: a lengyeleket és a magyarokat sok évszázados, különleges kapcsolat köti össze, amely nehezen megmagyarázható, hiszen egymás nyelvét nem értjük. A számos közös rendezvény tovább erősíti ezt a barátságot. Ilyen program ez a zarándoklat is, amely „sok mindenre rávilágít és komoly lelki erőket képes mozgósítani” – tette hozzá.
Az államtitkár beszélt arról is: 2002-ben 19, Međugorjéba tartó lengyel zarándok halt meg Balatonkeresztúrnál, amikor egy körforgalomban felborult a buszuk. Ennek emlékét egy kicsi, nehezen észrevehető Szűz Mária-szobor őrzi a helyszínen. Elmondta: néhány napja a magyarországi lengyel közösség egy 150 ezer forinttal járó díjat adott át neki, és ő ezt az összeget a buszbalesetben meghalt lengyel zarándokok emlékhelyének megújítására, egy nagyobb szobor állítására ajánlja fel. A kezdeményezéshez csatlakoztak a Fekete Madonna zarándokvonat szervezői és a pálos szerzetesek is. Soltész Miklós hozzátette: az emlékhely megújítása apró gesztus, amely „kifejezi és tovább erősítheti a két nép lelki közösségét, egymás iránti szolidaritását”.

(Fotó: Máthé Zoltán/MTI)

A zarándokvonat fővédnöke Veres András püspök, a Magyarországi Katolikus Püspöki Konferencia elnöke és Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke; lelki vezetői pedig Székely János püspök, Tamás József püspök, Csóka János pálos tartományfőnök és Urbán Erik ferences szerzetes, csíksomlyói templomigazgató. Székely János szombathelyi megyés püspök arról beszélt: a két nép történelmének számos közös nagy alakja van, mint például Szent László király – akinek édesanyja lengyel volt, Szent Hedvig, a lengyelek talán legnépszerűbb királynéja –, vagy Báthory István, Bem József. „Erőt adó barátság az, ami minket összeköt” – fogalmazott, hozzátéve, hogy Európa egyik legnagyobb kincse ez a kapcsolat, amely erőforrás lehet a kontinensen élő többi nép számára is.
A częstochowai kolostort 1382-ben alapították magyar pálosok. Miután 1786-ban II. József a pálos rendet is feloszlatta a Habsburg Birodalom területén, csak Krakkóban és Częstochowában maradt meg egy-egy kolostoruk. A pálosok 1934-ben innen szervezték meg visszatelepülésüket a Gellért-hegyi sziklatemplomba és kolostorba. A Fekete Madonna vonatos zarándoklatot a częstochowai Mária-kegyhelyre 2011-ben Székely János püspök kezdeményezésére szervezték meg először.

MTI alapján