Küzdjetek a korrupció ellen egy új társadalomért

Ferenc pápa a brazil fiatalokhoz

0
1180
Az Aparecidai Szűz Mária szobra (Fotó: Vatikáni Rádió)

„Ti vagytok Brazília és a világ reménysége, ne féljetek küzdeni a korrupció ellen.” Így buzdítja Ferenc pápa üzenetében a brazil fiatalokat, akik részt vettek a „Rota 300” elnevezésű kezdeményezésben. A latin-amerikai ország püspöki konferenciája indította el a programot a Mária-évben, hogy ezzel is megünnepeljék az Aparecidai Szűz Mária-szobor megtalálásának 300. évfordulóját.

Az Aparecidai Szűz Mária

Az alkalomra írt üzenetében a pápa utal a 32. Ifjúsági Világtalálkozóra, amelyet 2019. január 22-29. között Panamavárosban rendeznek meg. „Szűz Mária értékes példakép minden fiatal számára és nagy segítséget jelent az élet útja során” – fogalmaz. Ennek az igazságnak a felismeréséhez nincs szükség nagy elmélkedésre, elegendő az Aparecidai Szűz Máriára tekinteni és imádkozni hozzá. Bergoglio bíborosnak két alkalommal volt módja erre: 2007-ben a Latin-Amerikai és Karibi Püspökök (CELAM) V. Általános Konferenciáján, majd 2013-ban pápaként a Rio de Janeiro-i Ifjúsági Világtalálkozó, első nemzetközi apostoli útja során.

Mária a remény jele, aki áthat benneteket nagy missziós lelkesedéssel

Ferenc pápa köszönetet mond a fiataloknak a hitről tett komoly tanúságtételükért és a lelkesedésükért, amellyel szembe néznek a mindennapok kihívásaival. Buzdítja őket, hogy folytassák missziós útjukat Szűz Mária oltalmával, aki reményt nyújt a brazil népnek. „A mindennapok és az igazságtalanság helyzeteiből fakadó bizonytalanság közepette is rendelkeztek egy bizonyossággal: Mária a remény jele, aki áthat benneteket nagy missziós lelkesedéssel. Ismeri a kihívásokat, amelyeket megéltek és anyai figyelmével és gondoskodásával segít nektek megérteni, hogy nem vagytok egyedül.”

Ami részekre szakadt volt, újra egységet alkot

Ferenc pápa ezt követően emlékezteti a fiatalokat a szegény halászoktörténetére, akik a Paraiba do Sul folyón egy eredménytelen nap végén újra kivetették hálójukat és legnagyobb meglepetésükre rátaláltak a Miasszonyunk szobrára, először a testére, majd a fejére, amelyeket sár fedett. „Ez az eset fontos jelképet hordoz: ami előzőleg részekre szakadt, újra egységet alkot, mint a pásztorok szíve, mint a gyarmatosítás korában Brazília, amelyet a rabszolgaság rombolt le, de amely megtalálja egységét abban a hitben, amelyet az Aparecidai Miasszonyunk ösztönzött” – hangsúlyozza a pápa.

Önmagából kilépő missziós közösség

Arra hívja a brazil fiatalokat, hagyják, hogy az Aparecidai Szűz Mária átalakítsa őket. „Engedjétek, hogy átformálja életetek hálóját, vagyis a baráti, társadalmi, anyagi és virtuális hálókat, amelyeket gyakran megosztottság jellemez, valamivé, ami sokkal fontosabb: önmagából kilépő missziós közösséggé. Olyan közösségekké, amelyek egy igazságosabb és testvériesebb társadalom fénye és kovásza.

Az Evangélium ereje hassa át a társadalom, a politika, a gazdaság és az egyetemek világát!

Ferenc pápa emlékeztet a CELAM 2017-es közgyűlésére küldött üzenetére és kéri a fiatalokat, hogy ne féljenek kockáztatni és kötelezzék el magukat egy új társadalom építésére. Általuk az Evangélium ereje hassa át a társadalom, a politika, a gazdaság és az egyetemek világát! „Ne féljetek küzdeni a korrupció ellen és ne hagyjátok, hogy az elcsábítson benneteket! Bízzatok az Úrban, akinek jelenléte a bőséges élet forrása és Mária köpenyének oltalma alatt újra felfedezhetitek a kreativitást és az erőt, amellyel a szövetség kultúrájának főszereplőivé válhattok és új mintákat alakíthattok ki, amelyek Brazília életét irányítják” – buzdít a pápa.

A Szentatya végül egy imával zárja üzenetét: „Szűz Mária haladjon előttetek és vezessen benneteket útjaitokon. Ő fiatalon bátorsággal felvállalta Isten hívását életében és elindult a rászorulók felé.”

Forrás: Vatikáni Rádió

MEGOSZTÁS