Övék a mennyek országa – Dokumentumfilm az észak-iraki kereszténységről

0
1954

Az észak-iraki üldözött keresztény kisebbséget, a keresztény egyházaknak a régióban folytatott munkáját mutatja be az Övék a mennyek országa című magyar dokumentumfilm, amely hétfőn, június 5-én este volt látható a Duna Televízió műsorán.
Az MTI-nek a film készítője, Siklósi Beatrix beszélt a Böjte Csaba ferences, Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes és Hölvényi György kereszténydemokrata európai parlamenti képviselő négynapos missziós útját végigkísérő filmről.
A misszió lehetősége Hölvényi Györgytől érkezett május elején, aki Böjte Csabával és Sajgó Szabolccsal, valamint Siklósi Beatrixszal és Marossy Géza operatőrrel együtt érkezett Észak-Irak kurdisztáni régiójába, Erbílbe és környékére. Ez a terület közel van Moszul városához, amelynek egy részét ma is megszállva tartja az Iszlám Állam nevű szervezet.
A magyar delegáció a négy nap alatt ellátogatott menekülttáborokba, ahol találkoztak otthonukból elüldözött keresztény családokkal és a közösséget összefogó papokkal. Ugyancsak találkoztak a térség három keresztény egyháza, az asszír katolikus, az asszír ortodox és a káld egyház vezetőivel.
A film alkotói interjút készítettek Nicodemus Sharaf asszír ortodox pátriárkával, aki „indulatosan nyilatkozott arról, hogy senki és semmi nem védi meg őket a világban, az emberi jogokról beszélő nagyhatalmak hamarabb emelnek szót a pandamacik védelméért, mint a keresztényüldözés ellen” – mondta Siklósi Beatrix. Hozzátette, hogy a lengyel származású Andrzej Halimbával, a Segítség a Szükséget Szenvedő Egyháznak (ACN) nevű nemzetközi katolikus segélyszervezet közel-keleti igazgatójával is készítettek interjút.
A magyar delegáció közös szentmisén is részt vett, amelyen az ACN jelképesen olajfacsemetéket adott át az otthonukba visszatérni szándékozó családoknak, hogy majd saját kertjükbe ültessék el, jelképezve a gyökereiket, azt az elhivatottságot, hogy az üldöztetés ellenére nem hagyják el hazájukat és megőrzik az iraki kereszténységet – fejtette ki Siklósi Beatrix. Hozzátette: a „történelmi eseményen” Böjte Csaba áldoztatta az iraki keresztényeket. A szerzetes egy kilenceddel érkezett Észak-Irakba, amelyet Magyarországon és Erdélyben indított el a hívek között a közel-keleti keresztényekért. „A négynapos út nemcsak forgatás volt, hanem misszió és zarándoklat: a hétköznapi, valós életet tapasztaltuk meg, találkozhattunk azokkal a keresztényekkel, akiknek elődei már évszázadok, sőt évezredek óta üldöztetésben éltek. Láthattuk, hogyan élik meg a 21. században azt, hogy a hitükért üldözik és gyilkolják őket, és láthattuk azt is, hogyan képesek életben maradni” – fejtette ki az MTVA főszerkesztője.

Szöveg: MTI
Kép és videó: Siklósi Beatrix Facebook-oldala