A hagyomány és a jelen közti konfliktus

Barakah találkozik Barakahval

0
1928

Szaúd-Arábia sajátos kultúrával, társadalmi szokásokkal, hagyományokkal rendelkező gazdag ország, nemrég került be a filmfesztiválok világába.  2016-ban Mahmoud Sabbagh rendezésében készült Barakah találkozik Barakah-val című filmjét a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be, és az ökumenikus zsűri díját nyerte. Szaúd-Arábia a legjobb idegen nyelvű film kategóriában Oscar-díjra jelölte.

A romantikus vígjáték a humor eszközeivel a mai Szaúd-Arábia életébe, mindennapjaiba nyújt betekintést. Hitelesen érzékelteti a hagyományos társadalmi és a mai értékek közti konfliktust, a vallási rendőrség szerepét. Valós képet nyerhetünk a szaúdi nők társadalmi helyzetéről. A film hivatalos plakátja rendkívül szemléletes, egyben a rendszerrel szembeni kritikus szemléletet fejez ki: megjeleníti a főszereplőt, kezében rózsaszínű csipkés melltartóval.

A film Barakah önkormányzati képviselő és Bibi (ugyancsak Barakah) szerelmi történetéről szól. Cselekménye a mai szaúd-arábiai társadalomban zajlik. Az információs technológia eszközeinek használata eredményezi a változást, amellyel szemben áll a társadalmi életet szabályozó, hagyományokat őrző vallási rendőrség, ez tilalmakkal próbálja védeni a hagyományos erkölcsi értékeket. Barakah jó modorú, udvarias, a rend, az erkölcsi szabályok betartását ellenőrzi. Autóval, gyalog járja a várost, ellenőrzi, hogy a kiskereskedők nem sértik-e meg törvényes rendelkezéseket. Egyik alkalommal találkozik Bibivel (Barakah), egy gazdag család örökbefogadott, liberális szemléletű lányával, aki eleve megkérdőjelezi a hagyományos értékeket. Gyorshajtás miatt kerül szembe Barakah-val. A ragyogó szépségű, divatosan öltözött fiatal hölgy nevelőanyja rendkívül elegáns üzlete számára internetes reklámokat készít. A tisztviselő közben azt is vizsgálja, hogy a szabályok betartásával készíti-e a fotókat a fiatal hölgy. Barakah-nak megtetszik Bibi, a vonzalom szárba szökik. A fiataloknak nemcsak a család előítéletével, de a vallási rendőrség túlkapásai ellen is kell harcolniuk. A vallási rendőrség (Erkölcsvédelmi és Bűnmegelőző Bizottság) nyomon kíséri a polgárok életét is, az erkölcsi normák betartását ellenőrzi.  A két fiatal kapcsolatának alakulását követve képet alkothatunk, milyen a nők társadalmi helyzete. A számítógép, az internet, a közösségi média használata változást eredményezett, a fiatal nemzedék elvárasai különböznek a hagyományokat ápoló társadalmi szemlélettől. Csak az iszlám vallás létezik, megakadályozzák más vallás terjesztését. A muszlim törvény szerint a nemek közti keveredés nyilvános helyen tilos. A nők egyedül nem közlekedhetnek az országban, az utcán is csak családtag kíséretében, egyedül nem lehet járkálni. A legtöbb középület, közlekedési eszköz elkülönített bejárást biztosít a nőknek. Hivatalosan senki sem hallgathat zenét, mert úgy vélik, elvonja a figyelmet Allahtól. Biztonsági okokból a nők nem vezethetnek autót. Visszafogott a ruházatuk. Nyilvános helyeken kötelező a bokáig érő, kart betakaró köpeny, az abája viselése, fejüket kendővel fedik. Az imaidő alatt bezárnak az üzletek. A fiatalok használják a számítógépet, a laptopot, idegen nyelven, az angolul tökéletesen beszélnek, ugyanakkor betartják az iszlám törvényeket. Humoros jelenetek érzékeltetik, hogy a szerelmes pár találkozása során miként próbálja elkerülni a vallási rendőrséget. Érdekes, hogy a filmben nem jelennek meg a vallási rendőrség képviselői, csak állandó utalás van rájuk. Külföldi nőkre is érvényesek a viselkedési és öltözködési normák. A vallási rendőrség nemcsak azt ellenőrzi, hogyan tartják be az iszlám törvényeit, hanem a virtuális tér névtelenségében sem fogadja el a kicsapongásokat.

Mahmoud Sabbagh (1983, Dzsidda) független filmrendező, forgatókönyvíró, producer, szülővárosában él és alkot. A filmezés 2015 szeptemberében Dzsiddában, az ország második legnagyobb városában történt. Dzsiddát (Jedda) úgy emlegetik, mint a „Vörös tenger hídját”, gazdasági és turisztikai központ. Ebben a városban a 80-as egyiptomi filmek hatása érződik. A rendező tökéletesen beszéli az angol nyelvet. Az újságírás területéről érkezve a film világában keresett alkotási lehetőségeket. Sabbagh arra törekszik, hogy alkotásával, művészi tevékenységével változást eredményezzen a társadalmi életben. Meg akarja változtatni az ország imázsát. Az országban mozi vallási okokból nem létezik. Az utóbbi évben kezdtek filmszínházat építeni az ország fővárosában, Rijádban. Még tilos moziba járni. Néhány magánkézben levő mozi létezik, inkább otthon televízióznak és DVD-n, kábeltelevízión néznek filmet. A filmrendezők számára az internet használatával teremtődik meg az a lehetőség, hogy alkotásaik a nyilvánosság előtt is láthatók legyenek. Mahmoud Sabbagh filmjéhez alternatív forrásokat használt, jelentős mértékben családi támogatással valósította meg a minimális költségvetéssel készült alkotást.

Mahmoud Sabbagh rendező Kolozsváron a 8. Comedy Cluj Vígjátékfilmek Nemzetközi Filmfesztiválján a Barakah találkozik Barakah-val című filmért a legjobb rendezésért járó díjat nyerte. A zsűri értékelte a filmben megfogalmazott rendkívül árnyalt, értékes társadalomkritikát és a humanista szemléletét.

Rendező, forgatókönyvíró, producer: Mahmoud Sabbagh. Főbb szereplők: Hisham Fageeh (Barakah), Fatima AlBanawi (Barakah/Bibi). Zenéjét szerezte: Zeid Hamdan, Maii Waleed.

Páll Gyöngyvér