Így ünnepeltük Szent Annát. FRISSÍTVE

0
2562
Foto: Radio Temeswar

Nagyobb egyházi ünnepeink megülése az egyes helyi vallási hagyományokkal rámutat helyi és nagytérségi múltunkra, annak sokszínűségére. Sokszínű Erdély, sokszínű Partium, a Bánság, sokszor a soknemzetiségű mivolt felfogásunkban kimerül a magyar és román nyelv és kultúra esetleges feszültségeiben, egy sváb búcsú, egy Kirweich (kirbáj, templombúcsú), egy örmény ünnepség kevésbé kelti fel a figyelmet.

Alábbi képes összeállításunkban a mai Erdély területén található számos, Szent Annának szentelt templom vagy kápolna némelyikének búcsúján készült felvételekből készült válogatást adunk közre.

Dettai ünnepségsorozat

A Temesvári Római Katolikus Egyházmegyéhez tartozó Detta római katolikus közössége július 26-án, Szent Anna napján ünnepelte a templombúcsút. Az ünnepi szentmise 11 órakor kezdődött. Lokodi Attila helyi plébános meghívására a szentmise főcelebránsa Varga János ezüstmisés arad-belvárosi kisegítő lelkipásztor román és német nyelven mondott szentbeszédet. Magyar nyelven Heinrich József óteleki plébános szólt a hívekhez. A templombúcsú alkalmából, az eseményt megelőző hétvégén a dettai Német Demokrata Fórum több kulturális programot szervezett, felelevenítendő a templombúcsúhoz kapcsolódó helyi és regionális szokásokat. (Fotó: Oana Eremie/Banater Rosmerein)

Zarándoklat a Csobot-hegyi Szent Anna-kápolnákhoz

A Gyergyószentmiklóshoz közeli Csobot-hegyen két kápolna is viseli Szent Anna nevét, az egyik a római, a másik az örmény katolikus közösségé. Utóbbit 2019-ben újították meg és áldották meg újra. A kápolnák búcsúünnepére július 24-én, szombaton 12 órától került sor. A szentmisére szokás szerint reggel 9 órakor keresztalja indult a Szent Miklós-templomtól. (Fotó: Len Emil Balázs és archívum)

Búcsú Kadicsfalván

A 2019-ben megújult kadicsfalvi templomot is Szent Anna és Joakim tiszteletére szentelték fel. A búcsúünnepre július 25-én 13 órától került sor. Az egybegyűltekhez Ambrus István szombatfalvi plébános szólt. (Fotók: a plébánia közösségi oldala)

A ditrói Szent Anna-kápolna ünnepe

A Gyergyói-medencében nemcsak a Csobot-hegyen szenteltek kápolnát Szent Anna tiszteletére, hanem a ditrói barlangkápolnát is. Ennek búcsúünnepére 2021. július 26-án 16 órától kerül sor. A szentmisét Küsmődi Csongor újmisés celebrálta, az igét Baróti Tibor csomafalvi diakónus hirdette. A szentmise után megáldottuk a gyógyfűcsokrokat, majd az autókat is. (Fotó: Bíró András)

Szent Anna-búcsú Nagyváradon

Július 26-án délután tartották a nagyváradi Szent Anna-templom búcsúünnepét. Az egybegyűlteket Szabó Ervin váradolaszi plébános köszöntötte, a szentmise szónoka és főcelebránsa Zoltan Bodor hegyköztótteleki plébános volt. (Ciucur-Losonczi Antonius)

Kirbáj Kálmándon

Az évszázados hagyományhoz híven, idén is július 26-án, Szent Anna napján ünnepelték templomuk búcsúját a kálmándi hívek. A hűvös templomkertben délelőtt 11 órakor csendült fel az ünnepi ének. Ahogyan azt a prédikáló pap, Harsányi László erdődi esperes is kifejtette, a kálmándiaknak sok egyházi és világi ünnepük van, de a szívükhöz mégis a kirbáj áll a legközelebb. (Lang Gyopárka, Nagykárolyi Anziksz)

MEGOSZTÁS