Ruppert József piarista Fraknói Vilmos-díjat kapott

0
28
Ruppert József ( jobbra) átveszi a Fraknói Vilmos-díjat. • Fotó: Lambert Attila

Kiemelkedő ünnepség keretében vehette át Ruppert József piarista szerzetespap és rendtársa, Farkas István szeptember végén Budapesten a Fraknói Vilmos-díjat. A kitüntetést Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára és Fürjes Zoltán helyettes államtitkár adta át.

A Fraknói Vilmos nagyváradi püspök, történész, akadémikus emlékére alapított díjat Magyarország miniszterelnökének helyettese adja azoknak, akiknek munkássága kiemelkedő a katolikus teológia, filozófia vagy az egyháztörténelem területén, illetve akik tevékenységükkel előmozdították a magyar vallási élet megújulását, a teológia oktatásának fejlődését, az egyház társadalmi feladatainak megvalósítását.

Gárdonyi Máté egyháztörténész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának tanszékvezetője, a Fraknói Vilmos-díj bírálóbizottságának elnöke laudációjában elmondta: Ruppert József Budapesten született 1942. június 25-én, a budapesti Piarista Gimnáziumban tanult, ott kapta szerzetes-tanári hivatását. 1960-ban lépett be a piarista rendbe. 1965-ben örökfogadalmat tett, és 1968-ban pappá szentelték. 1969-ben szerzett matematika–fizika szakos tanári diplomát. Munkásságát Kecskeméten kezdte, ahol összesen 22 évet töltött a piarista gimnáziumban és diákotthonban. Sokoldalú tanár, majd igazgató volt, aki nemcsak saját szaktárgyait tanította, hanem – kiváló zenei képzettsége miatt – ének-zenét is. A piarista rend egyetemes káptalanja 1991-ben Közép-Európáért felelős generálisi asszisztenssé választotta, 21 évig Rómában élt és munkálkodott. Rendszeresen látogatta a diktatúra után újjáéledő közép-európai régió piarista rendházait. Posztulátorként pedig boldoggá- és szenttéavatási ügyekkel foglalkozott. Ő volt többek között Salkaházi Sára és Brenner János ügyének posztulátora, de közreműködött Bogdánffy Szilárd és Scheffler János püspökök kanonizációjában is.

Fontosnak tartotta, hogy a díj átadásán jelen legyen Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, piarista konfráter; Udvardy György veszprémi érsek; Marton Zsolt váci, Székely János szombathelyi római katolikus és Orosz Atanáz miskolci görögkatolikus megyéspüspök; Fábry Kornél esztergom-budapesti segédpüspök, valamint Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára.

Ruppert József neve Erdély-szerte (és nem csak) közismert, hiszen meghatározó szerepe volt abban, hogy az 1989-es romániai rendszerváltást követően a kegyes tanítórend egyházi szempontból a kommunizmus diktatorikus időszakában „megnyesett fája” kizöldült. Már a letűnt kommunista rendszer idején is szívügyének tekintette, felkereste és látogatta a még életben levő idős rendtagokat Temesvártól Kolozsváron át egészen Máramarosszigetig.

A rend római generálisi asszisztense minőségében 1992-től több alkalommal felkereste a romániai (erdélyi) rendtartomány történelmi piarista „fészkeit” és elindította a piarista szellemiség felélesztését, az öregdiákok felkutatását, a néhai piarista tanintézmények utódiskoláival (Kolozsváron, Nagykárolyban, Temesváron) való szoros kapcsolatfelvételt is, lehetővé téve az ismerkedést a rend magyarországi iskoláival. Meghatározó szerepe volt a piarista nővérek 20 évvel ezelőtti letelepedésében és tevékenységük megszervezésében Nagykárolyban, ahol leánygyermekotthont és napközit vezetnek, valamint segítenek a Kalazanci Szent József-iskolaközpont lelki programjainak szervezésében. Ruppert Józsefnek is köszönhető a piarista újratelepedést jelentő csíkszeredai piarista misszió létrehozása és 15 éven át tartó áldásos működése. Különböző rendezvények, előadások, találkozások, iskolai vetélkedők, temetőlátogatások szervezésével, illetve az elhunyt rendtagok eddig ismeretlen sírjainak felkutatásásával és rendbetételével tartotta ébren a piarista szellemiség lángját csaknem három évtizeden át.

Szívből kérjük a Mindenhatót, éltesse, oltalmazza, adjon neki számos örömteljes évet!

Fodor György