Tábor az életöröm növeléséért

0
206
Fotók: Gyulafehérvári Caritas

Táborban vettek részt a Marosvásárhelyen működő Caritas daganatos betegek számára kialakított támogatócsoportjának tagjai a Teréz Anya Idősek Nappali Foglakoztató Központjának szervezésében Marosfőn, július 15–17. között. Szigyártó Adrienn és Cosma István, a szeretetszolgálat pszichológus munkatársai, a tábor ötletgazdái és szervezői változatos programokat készítettek elő a résztvevők számára. A rendezvény meghívottjai Tasnádi Mária pszichológus, pszichoterapeuta és Sajgó Balázs, a Gyulafehérvári Caritas lelki igazgatója voltak.

Tasnádi Mária Teher alatt nő a pálma címmel tartott egy rendkívül érdekes előadást a poszttraumás növekedés és pozitív traumafeldolgozás témájában, amelyben sok hasznos információ és gyakorlati tanács elhangzott. Kedden Sajgó Balázs, a szeretetszolgálat lelki vezetője tartott belső szemlélődésre és elmélyülésre késztető lelkigyakorlatot a jelenlévőknek. Az elmélkedések központi témája a Ki vagyok én? kérdés megválaszolása volt.

A táborozók emellett a hétköznapi tevékenységeiktől eltérő, gyakorlatias műhelymunkákon, kézműves foglalkozásokon, valamint vidám társasjáték-esteken szórakoztak bensőséges légkörben. Egy napon meglátogatták a Caritas Vidékfejlesztés Gyergyószentmiklóson működő sajtműhelyét is, ahol érdekességeket tudtak meg a különféle sajtfinomságok készítési módjáról, majd egy ízlésesen előkészített sajtkóstolón ízlelhették meg az ínyencségeket. A gyergyói kiruccanás és egyben a tábor is a város központjának megtekintésével ért véget.

Hogyan tekintenek vissza az eseményre a résztvevők? Az alábbiakban néhány beszámolóból osztunk meg részleteket.

„Tavaly is jól éreztem magam a nappali foglalkoztató központban zajló bejárótáborban a sok és változatos programnak köszönhetően. Idén viszont a háromnapos hegyvidéki tábor egészen különleges élményekben részesített. Jó volt kiszakadni a mindennapos rutinból, és három napot igazi közösségként együtt tölteni a csoporttal meg a csoportvezetőinkkel. Úgy éreztem, olyanok voltunk, mint egy nagy család. Jó volt a harmatos fűben táncolva kezdeni a napot, előadást hallgatni, kézműveskedni, lelkigyakorlatban elmélyülni, társasjátékot játszani, filmet nézni, a hazaúton a gyergyói látványsajtműhelyben sajtokat kóstolgatni, együtt fagyizni a Marcipánban. Mindezt természetesen sok nevetéssel, beszélgetéssel. Az utolsó napi ebéden, miközben körbeültük a nagy asztalt, már a következő tábort tervezgettük. Hálás vagyok a szervezőknek, és a jövőben is szívesen részt vennék hasonló programokon.”

„A tavalyi Teréz Anya-központban tartott tábor után már nagyon vártuk az ideit. Ez egy rendhagyó, háromnapos tábor volt, festői környezetben, Marosfőn. Jó levegő, kiváló ellátás és végül, de nem utolsósorban egy nagyon jól szervezett program várt bennünket. Első nap a Teher alatt nő a pálma című poszttraumás növekedés és pozitív traumafeldolgozás témájú program keretén belül meghallgattuk Tasnádi Mária pszichoterapeutát, akitől nagyon sok értékes tanácsot kaptunk. Másnap volt a lelkigyakorlatos program Sajgó Balázs lelki vezetővel. Ez a foglalkozás arra ösztönzött, hogy jobban megismerjük önmagunkat, vágyainkat, és engedjük meg Istennek, hogy szóljon hozzánk. Ez egy nagyon jó beszélgetés volt. Volt még kreatívkodás és kézműveskedés, társasjátékozás, közös filmnézés. Minden reggel szeniortánccal indítottuk a napot. Hazafelé meglátogattuk a gyergyószentmiklósi látványsajtműhelyt, és voltunk fagyizni is. Köszönjük szépen ezt a csodálatos, élménydús programot. Ahogy az egyik sorstársam mondta, ennyi odafigyelésben még sosem volt részünk. Nagyon jól telt. Szép helyen voltunk, jó társaságban, és igazi feltöltődés volt számunkra. Már nagyon várjuk a következő tábort.”

Orbán Júlia

Forrás: Gyulafehérvári Caritas