Hét mód, hogy közelebb kerüljünk Istenhez ezen a nyáron

0
181
(Fotó: Tim Foster / Unsplash.com)

Akár iskolai szünet, akár pihenőszabadság, a nyár gyakran megváltoztatja a jól megszokott életritmusunkat, és ezzel együtt lehetőséget ad arra is, hogy elmélyítsük vagy más módon alakítsuk Istennel való kapcsolatunkat. A szokásos nyári pörgés és nyüzsgés alatt is sokféleképpen közelebb kerülhetünk hozzá. Íme ehhez hét ötlet.

Vegyünk részt lelkigyakorlaton, vallásos rendezvényen

A legkézenfekvőbb megoldás ez, természetesen. Számtalan különböző egyházi rendezvény zajlott egy zajlik nyáron is, nem csak gyerekeknek és fiataloknak. Érdemes figyelemmel követni a különböző szervezeteket és szerzetesrendeket, plébaniakat, hogy milyen programokon vehetenénk részt. (Eseménynaptárunkból is lehet tájékozódni, érdemes időről időre szétnézni a programok közt.) Egy hosszabb-rövidebb, Istennek szentelt intenzív idő után egészen biztosan új színeket nyer vallásos életünk is.

Látogassunk el egy helyi templomba, zarándokhelyre

Akar családdal, akár barátokkal kirándulunk, nyaralunk valahol, szervezhetünk olyan részprogramot, hogy felkeressünk egy templomot, kápolnát, egyházi helyszínt. Mivel a katolikus egyház a világ nagy részén jelen van, garantáltan találhatunk majdnem bárhol egy felkeresésre érdemes katolikus helyszínt. Ha nem csupán egy rövid ima erejéig mennénk be, nézzünk utána a történetének, beszélgethetünk is róla. A helyszínen gyújtsunk gyertyát, vagy szánjunk egy kis időt az imádságra. Ha idegen nyelvű szentmisén veszünk részt, azt is tapasztalni fogjuk, hogy a liturgia úgy is összeköt, ha egy szót se értünk belőle.

Zarándokoljunk gyalogszerrel

A nyári időszak alkalmas arra, hogy kiránduljunk, kikapcsolódjunk. Miért ne iktathatnánk be egy zarándoklatot ezen felül is? Ez lehet egy rövid táv megtétele, akár a városon vagy a megyén, régión belül is. Nem kell rögtön az El Caminóra indulni! Otthonunk közelében általában ismerjük a búcsúk időpontjait, vagy tudjuk, hol vannak a búcsújáró helyek, szánjunk egy napot erre akkor is, ha nem szoktunk egyébként gyalogosan zarándokolni.

Töltsünk időt a Szentírással

Ha szeretnénk elmélyíteni lelki életünket otthonunk kényelméből, próbáljuk ki a Szentírásra összpontosító napi rutinunk kialakítását. Természetesen, akinek jól bevált rutinja van, nem muszáj ezen változtatnia. Ám akinek ez eddig kimaradt, vagy más imamódokat részesít előnyben, érdemes egy próbát tennie – annál is inkább, mivel a Szentírás Isten szava hozzánk. A nyár remek alkalom arra, hogy minden nap szánjunk egy kis időt arra, hogy Isten igéjével imádkozzunk, elmélkedjünk. Kezdhetjük a napot a reggeli kávéval és a Bibliával a kézben, vagy esetleg a napunkat zárhatjuk a Szentírás olvasásával, az olvasottak átelmélkedésével.

Töltsünk időt a természetben

A nyár a tökéletes időszak arra, hogy a szabadban legyünk, miért ne tehetnénk ezt az időt még gyümölcsözőbbé azzal, hogy Isten felé fordulunk? Kiránduljunk a családunkkal, barátainkkal, és mondjunk Istennek köszönetet a teremtésért, vagy egyedül is sétálhatunk, és tölthetünk időt csendes imával. Isten jelenlétét mindenütt megtapasztalhatjuk magunk körül, ha időt töltünk vele az általa teremtett világban.

Hallgassunk vallásos tartalmú podcastet

Kertészkedik, házimunkát végez, vagy csak elviszi a gyerekeket a barátaikhoz, vagy úszni a közeli strandra? Fontolja meg, hogy egy vallásos podcastot hallgat, miközben kipipálja a tennivalókat a napi elvégzendők listájáról. Lehetőség szerint ne csak egyszerű hattérzajnak használja a műsorokat, hanem figyeljen is arra, ami elhangzik.

Vegyük ki részünket a közösségi munkából

Bár felénk mérsékelt az érdeklődés a téma iránt, de istenes életünk elmélyítésére vagy más dimenzióinak felfedezésére remekül alkalmas az önkéntesség valamely nonprofit szervezetnél vagy táborokban, rendezvényeken. Természetesen ezek a tevékenységek sokszor láthatatlan munkák, de nagyon hasznosak. Ha valamit jót szeretnénk cselekedni, és közben megtapasztalni azt, hogy a legkisebbek közül eggyel teszünk valamit, keressük meg a településünkön vagy a környéken tevékenykedő egyházi vagy nem egyházi, de elveinkkel megegyezően működő nonprofit szervezeteket.

Francesca Follio Menton / Catholic News Agency alapján

MEGOSZTÁS