Életmentő ötlet: elsősegélyképzés indul Gyergyószentmiklóson

0
148
Fotó: Gyulafehérvári Caritas

Tízórás, két délutános képzést tartanak Gyergyószentmiklóson június 4-én és 5-én a Márton Áron utca 22. szám alatt. A Gyulafehérvári Caritas szervezésében, Sebestyén Lázár egészségügyi szakápoló, felnőttoktató vezetésével újabb, gyakorlatra épülő képzés indul. A 14 év fölötti résztvevők az elsősegélynyújtás alapjait ismerhetik meg, mert a legtöbbet az árt, aki nem tesz semmit. A tudás bátorságot ad, életet menthet. A képzés célja: elsajátíttatni azt a tudást, ami az életmentéshez szükséges és erről oklevelet szerezni.

A Caritas szervezésében, Sebestyén Lázár egészségügyi szakápoló, felnőttoktató vezetésével újabb, gyakorlatra épülő képzés indul. Igény van rá, bizonyítja az első, májusi alkalom, amikor 13 személy ismerkedett meg az életmentés alapjaival, és a szakember segítségével oszlatott el tévhiteket, nyert bátorságot, hogy krízishelyzetben ne lefagyjon, hanem a bajbajutott segítője lehessen.

A résztvevők többsége arról számolt be az első alkalmon, hogy ijedség lesz úrrá rajta, ha eszméletlen embert lát, és szíve szerint elszaladna vagy elájulna a vér látványától. Volt köztük pedagógus, lelkipásztor, takarítónő, építészmérnök, gyógymasszőr és csontkovács, nyugdíjas, illetve középiskolás diák is, aki elmondta: „a jövőmet úgy tervezem, hogy embereken segítek.” A szándék, a tudás, a cselekvés hármasából az első tehát adott volt, a tudást pedig szakembertől szerezhette meg, hogy ha az élet úgy hozza, cselekvőképes lehessen.

Erős vérzés, fuldoklás, eszméletlen állapot, szívmegállás – a felsoroltak mindegyike halálhoz vezethet… vagy az élet lehetőségét adja vissza, ha van, aki szakszerű segítséget nyújtson. Hogyan próbálunk a sérülttel kommunikálni, hogyan hívjunk mentőt, mekkora segítség a segélyhívó telefonos applikáció, mit jelent a stabil oldalfekvés, a nyomókötés, a Heimlich-fogás, mi a különbség kisbaba és felnőtt ember újraélesztésében? Élet-halál kérdései ezek, és aki tudja rá a választ, aki lefagyás helyett cselekszik, életmentő lehet.

A gyakorlatorientált, 10 órás képzés főbb témái:

  • alapszintű újraélesztés elmélete és gyakorlata felnőtt, gyerek és csecsemő esetében,
  • a segélynyújtást segítő és gátló tényezők,
  • hirtelen kialakuló rosszullétek, eszméletlenség,
  • súlyos állapotok felismerése és segélynyújtás,
  • leggyakoribb sérülések és azok ellátása,
  • vérzéscsillapítás, égési sérülések ellátása,
  • légúti idegentest eltávolítása,
  • a segélynyújtó biztonsága.

Oktató: Sebestyén Lázár egészségügyi szakápoló, felnőttoktató
Jelentkezési határidő: június 1.
A képzés ára: 180 lej.
Kapcsolattartó: Csíki Cristina (0732 830 078, cristina.csiki@caritas-ab.ro)

Forrás: Gyulafehérvári Caritas

MEGOSZTÁS