Életmentő ismeretekkel gazdagodtak az édesanyák

0
120

Józsa Nándor-Lóránd jóvoltából a szatmárnémeti Barátság Házba járó gyermekek anyukái az elsősegélynyújtás alapjaiba nyerhettek betekintést.

„Bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy elsősegélyt nyújtva megmentheti egy családtagja, vagy akár egy ismeretlen ember életét, hiszen a baj bárhol, bármikor, bárkivel megtörténhet” – állítja a Caritas munkatársa, Józsa Nándor-Lóránd, aki szabadidejében SMURD-önkéntesként is tevékenykedik. Hogy a kritikus helyzetekben tudják, hogyan kell helyesen eljárniuk, ezért döntött úgy a Szatmári Egyházmegyei Caritas Barátság Házát vezető Georgeta Vizireanu, hogy az ellátott gyermekek szülei számára elsősegélynyújtási bemutatót szervez Józsa Nándor-Lóránd közreműködésével.

A szociális központban tegnap megtartott interaktív eseményen tizenkét édesanya vett részt, közülük néhányan gyermekeiket is magukkal hozták. Nándor egyszerűen, könnyen érthetően és követhetően ismertette a jelenlévőkkel az alapszintű újraélesztés fő lépéseit: előbb meggyőződünk arról, hogy mi magunk és az újraélesztett egyaránt biztonságban van, aztán megnézzük, hogy eszméleténél van-e az illető, megvizsgáljuk, lélegzik-e, és azt is, hogy nem-e akadályozza-e valami a légzést, amennyiben pedig nincs légzés, azonnal hívjuk az 112-es segélyhívószámot, majd elkezdjük a mellkaskompressziót. Külön kitért a felnőttek, gyermekek és csecsemők újraélesztése terén a különbségekre. Az elméletben elhangzottakat a tréner a Little Anne újraélesztési gyakorlóbábu segítségével gyakorlatban is szemléltette. Az esemény végén minden egyes jelenlévőnek lehetősége volt próbára tenni frissen megszerzett tudását, és az elsősegélynyújtás lépésein végighaladva egy szívmasszázst elvégeznie a bábun. A lehetőséggel több szülő is élt, sőt a részt vevő gyermekek is kipróbálták.

A továbbiakban Józsa Nándor rátért az étel által okozta fulladás esetén alkalmazandó elsősegélynyújtási technikákra, bemutatva néhány életmentő alapmozdulatot, köztük a Heimlich-fogást. A gyakorlati rész a stabil oldalfektetési technikák taglalásával zárult. Az esemény végén a tréner a résztvevők témával kapcsolatos kérdéseire válaszolt.

Georgeta Vizireanu intézményvezető bízik abban, hogy a bemutatón elsajátított ismereteket a szülők sikeresen alkalmazzák majd, amennyiben vészhelyzetbe kerülnek, és akár életet is menthetnek ezáltal.

Palincas Erika