És azt tudta, hogy a népszerű édesség a lourdes-i Miasszonyunk előtt tiszteleg?

0
2370
Kép: Canva Stockfotók alapján CNA

A közismert desszert, a Ferrero Rocher aranyszínű csomagolásán belül többrétegű édesség található, amely egy kicsit úgy néz ki, mint egy szikla: mogyorókrémmel töltött ostyahéjban lévő pirított mogyoró, mogyoródarabkákkal díszített csokoládéba mártva. Ezt a desszertet sokan ismerik, de a vállalkozó és az édesség lourdes-i Miasszonyunkhoz fűződő kapcsolata kevésbé ismert. Michele Ferrero, a cég alapítója, aki hívő katolikus volt, mélyen tisztelte a Boldogságos Szűz Máriát, és munkájával is tisztelegni akart előtte. A Rocher nevet a Rocher de Massabielle nevű sziklabarlang után adta a termékének 1982-ben, amikor piacra dobta – a Rocher de Massabielle az a hely, ahol Szűz Mária megjelent Szent Bernadettnek a franciaországi Lourdes-ban.

A rocher szó franciaul sziklát jelent, sokan úgy vélik, hogy a csokoládé ropogós bevonata és egyenetlen felületű aranycsomagolása a Ferrero kísérlete volt arra, hogy az édesség hasonlítson a lourdes-i sziklaképződményre, amely különleges jelentőséggel bírt a csokoládékészítő számára. A vállalat alapításának 50. évfordulóján Ferrero így nyilatkozott: „A Ferrero sikerét a lourdes-i Szűzanyának köszönhetjük; nélküle keveset tehetnénk.”

A CNA spanyol nyelvű hírpartnerének, az ACI Prensa-nak 2023-ban adott interjújában Mauricio Elias, a lourdes-i szentély káplánja azt mondta: „Ferrero úr nagy áhítattal viseltetett a lourdes-i Szűzanya iránt; sokat jött Lourdes-ba, és jótevő volt.” „Olyan ember volt, aki mindig ide járt, sok áhítatot tanúsított a Szűzanya iránt, gyónt, keresztény életet élt” – tette hozzá Elias.

Közismert, hogy Ferrero évente elzarándokolt Lourdes-ba, és az alkalmazottait is elvitte oda. Emellett cégének a világon található 14 gyártóüzemének mindegyikében volt egy-egy Szűz Mária-szobor.

Ferrero 2015. február 14-én, 89 éves korában hunyt el. Nem sokkal a halála előtt egy árvíz megrongálta a lourdes-i kegyhelyet. Ferrero „nagy adományt ígért, hogy helyreállítsák, ami elveszett” – osztotta meg Elias. Halála után a gyermekei betartották apjuk ígéretét, és segítettek a helyreállításban.

A családi vállalkozás továbbra is a hagyományai szerint működik, ma Michele fia, Giovanni Ferrero vezeti a céget. Az 1946-ban az olaszországi Albában, Pietro Ferrero, Michele édesapja által alapított Ferrero Rocher ma a világ harmadik legnagyobb csokoládégyártója.

Francesca Pollio Frenton / Catholic News Agency és ACN Malta alapján