Megáldották a felsőbencseki templomot

0
214
Fotók: gerhardus.ro

Pál József Csaba megyés püspök április 14-én, vasárnap ünnepi szentmise keretében megáldotta az újszentesi plébániához tartozó felsőbencseki filiatemplom tetőszerkezetének és tornyának felújítási munkálatait. A templom felújítása Máthé Lajos újszentesi plébános irányításával, a Temesvári Római Katolikus Püspökség, a Vallásügyi Államtitkárság, a Temes megyei tanács és a plébánia anyagi támogatásával valósulhatott meg.

A román és magyar nyelven bemutatott ünnepi szentmisén koncelebrált Augustin Bărbuț lelkipásztor, a temesvári Szentháromság-templom plébánosa, Ionuț Blidar újszentesi görögkatolikus plébános és Máthé Lajos újszentesi római katolikus plébános. A liturgia zenei szolgálatát a helyi énekkar, valamint az újszentesi Angelis Gyermekkórus látta el.

A megyés püspök bevezetőjében a szentmise kezdőénekének szavait idézte: „Ujjongjatok Istennek, minden földek, mondjatok nevének éneket, dicsőségét dicsérve zengjétek, alleluja! – olvasható a húsvét utáni harmadik vasárnap zsoltárában. Jó, ha tudatosítjuk magunkban, hogy Jézus Krisztus él. Vele együtt haladunk előre. Igyekezzünk hűségesek lenni hozzá. Adjunk hálát neki a templom tetőszerkezetének és tornyának felújításáért is, ami – ahogyan a plébános atya említette – valóságos csoda.”

A főpásztor homíliájában az Úr feltámadásának örömhírét közvetítette a jelenlévőknek: „Ahhoz, hogy megértsük a Szentírást, mit kell megértenünk? A mai evangélium néhány gondolata segít ebben bennünket. Például: úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. Ez nemcsak a múltra utal, hanem a jelenre is. Ennyire szeret minket Isten, ennyire szeret engem ma is. Elmélkedjünk egy kicsit ezen az igén. Krisztus él és szeret engem. Valaki feltette a kérdést: mi a különbség egy ateista és egy hívő között? A válasz: az ateista hiszi, hogy Jézus Krisztus élt. A hívő hiszi, hogy Jézus ma is él.”

A szentmise végén Pál József Csaba püspököt az egyházközség és a felsőbencseki filia nevében Lavinia Gherban egyháztanácsos üdvözölte. Máthé Lajos újszentesi plébános köszönetet mondott mindazoknak, akik támogatták a felújítási munkálatokat: „Pál József Csaba püspök támogatása nélkül nem tudtuk volna megmenteni ezt a templomot, amelynek a tetőszerkezete nagyon rossz állapotban volt. Köszönetet mondunk a püspökség építési irodájának, Ramona és Algren Ehrenberger mérnököknek, a munkálatokat végző cégnek, Andrei Adrian Haicunak és az Ecovest Alpin Kft.-nek, Hidasliget önkormányzatának, amelyhez Felsőbencsek tartozik, Ioan Sas polgármesternek és Gheorghe Jurj alpolgármesternek, valamint a helyi közösség tagjainak, akik a munkálatok után kifestették a templomhajó belső falát.”

Forrás: A temesvári püspökség sajtóirodája