Gondolatok és tanulságok a konkolyról

0
169

Hitmélyítő beszélgetést tartottak a szatmári KÉK (Keresztény Élet Közössége) csoportban. Témája, az egyházmegyei lelkipásztori terv alapján, a Miatyánk imádságból a „Jöjjön el a te országod, legyen meg a te akaratod” volt. Bibliai részt is vettek: a konkolyról szóló példabeszédet. Majd megbeszélték, ki hogyan látja, melyek a gyomok a mindennapi életben, hogyan lehet ezeket kontroll alatt tartani, és milyen adottságokkal, tettekkel járulhatnak hozzá a megújuláshoz.

Személyes példákból, mezőgazdasági munkából, kertészkedésből merítve hangzottak el vélemények, melyek szimbolikusan alkalmazhatóak a lelki életre is. Úgy mint: ha a gyökereket megerősítjük, a gyom nem tud érvényesülni; a túl nagy sterilitás nem termékeny; a gaznál feljebb kell nőni; minden rosszban van valami jó, a gyom sokszor gyógynövény; a szeretet és a gondoskodás jobb, mint a kontroll; ahol van életöröm, ott van Isten országa: ez jó jelzőrendszer;

A résztvevők következtetésként elmondták, ha Isten szemével nézzük a világot, jó példát mutatunk, neveljük önmagunkat, előbb önmagunkkal nézünk szembe – ezek hozzájárulhatnak a megújuláshoz.

Kép és szöveg: szatmári egyházmegye világiak irodája