Mária passiója – húsvéti misztériumjátékot tanultak be a nagyváradi ifjúsági lelki nap résztvevői

0
290
Fotó: Vigh László Miklós / Szigligeti Színház Lilliput Társulat

A nagyváradi egyházmegye ifjúsági irodája a Szigligeti Színház Lilliput Társulatának közreműködésével ökumenikus ifjúsági lelki napot szervezett a püspöki palota alagsorában március 16-án, szombaton. A nap során a fiatalok együtt imádkoztak, és közösen elmélkedtek Jézus Krisztus mindenkiért vállalt kínszenvedéséről, majd 19 órakor a székesegyházban bemutatták lelki napon tanult passiójátékot, amelyet a Lilliput Társulat az Ort-Iki Báb és Utcaszínházzal közösen, Fehérvári Lilla zenei irányításával és Dió Zoltán vezetésével hoztak létre. Az alábbiakban az egyik résztvevő, Loló Gabriella-Brigitta gondolatait olvashatják.

Nagyböjti ifjúsági lelki napunk alkalmat adott arra, hogy közelebb kerüljünk Jézus értünk vállalt kínszenvedéséhez. Jézus keresztútját Mária is elszenvedte, az ő lelkét hét tőr járta át, de tudta, hogy Jézus az ő Szent Keresztjével fogja megváltani az emberiséget.

A Liliput Társulat tagjai által megrendezett passiójáték által mi is átélhettük Jézus értünk vállalt szenvedését, mert  csakis akkor követhetjük Jézust, ha mi is felvesszük életünk keresztjét. Lelki napunkon a keresztúton jelen lévő szereplők szemszögéből szemlélhettük Jézus szenvedését, és ezáltal közelebb kerülhettünk a nagyhét misztériumához. Jézus keresztútját végigkísérő emberek szerepébe bújva élhettük át a nagypéntek történetét, hogy mi is szívünkbe zárhassuk az értünk vállalt áldozatot. Jézus keresztjének a fényében kell meglássuk egymás fájdalmát, és felvennünk egymás terhét, mint ahogy Cirenei Simon is segített Jézusnak vinni a keresztet.

Mindannyiunknak vannak keresztjeink, és amint Cirenei Simon tette, nekünk is fel kell vállalnunk egymás terhét, mert Jézus ezt tanította nekünk, és csak így üdvözülhetünk. Istennél mindig vigaszra lelhetünk, hogy ezáltal mi is meg tudjuk fogni egymás kezét, hogy felemeljük  és segítsük egymást az örök élet útján. A Szent Kereszt összeköt minket egymással és Istennel, mert mi mindnyájan az ő szeretett gyermekei vagyunk. Jézus a szerető Atyja kezébe ajánlotta az ő lelkét, és nekünk is ezt kell tennünk, mert azok  számára, akik hisznek  a feltámadásban, a halál nem a vég, hanem egy új kezdet egy találkozás. 

Loló Gabriella-Brigitta

Fotók: Vigh László Miklós / Szigligeti Színház Lilliput Társulat