Főesperességi gyűlések a gyóntatásról és a lelkivezetésről

0
1310

Március 5-én, 6-án és 7-én a temesvári egyházmegye három főesperesi kerületének lelkipásztorai üléseznek. Mindhárom találkozón részt vesz Pál József Csaba megyés püspök. Az ülések témáját a gyóntatás és a lelkivezetés képezi, előadó: Szilvágyi Zsolt pasztorális helynök, temesvár-józsefvárosi plébános.
A temesi főesperesség papjai március 5-én a temesvár-szabadfalui római katolikus plébánián találkoztak. A gyűlés a helyi plébániatemplomban 10 órakor román, magyar és német nyelven bemutatott szentmisével kezdődött, amelyet Jäger Béla kanonok, esperes, temesvár-újkissodai plébános celebrált.

„Ezt a szentmisét a főesperesség három esperesi kerületének papjaiért és híveiért ajánljuk fel, ugyanakkor a szabadfalui plébánosért és a közösség tagjaiért is” – mondta bevezetőjében Jäger Béla plébános. A szentmisén felolvasott evangéliumi részhez (Mt 18,21–35) kapcsolódóan szentbeszédében Filip Dorin Gyula kanonok, esperes, csáki plébános a következőképpen fogalmazott: „A megbocsátás mindig része a keresztény magatartásnak. Amikor megbocsátok a másik embernek, én magam is megkönnyebbülök, megszabadulok attól a sérelemtől, amit a másik ember okozott nekem. A megbocsátás mindig állandó erőfeszítés, állandó kihívás marad a számunkra.”
Előadásában Szilvágyi Zsolt pasztorális helynök először a bűnnel való szembenézésről beszélt, nevezetesen: a bűn tagadásáról és mellőzéséről, az agresszióról, a kompenzációról, a kivetítésről és a lelkiismeret-furdalásról.

– Az Újszövetségben Jézus megtérésre és a bűntől való megszabadulásra szólítja fel az embereket, annak ellenére, hogy sok esetben a bűnösök barátjának nevezték. Számunkra nyilvánvaló, hogy Isten a kiengesztelődés szentségét akarta nekünk felajánlani. A legnyilvánvalóbb utalás erre Szent János evangéliumában található: „Amint engem küldött az Atya, úgy küldelek én is titeket.” Ezekkel a szavakkal rájuk lehelt, s így folytatta: „Vegyétek a Szentlelket! Akinek megbocsátjátok bűneit, az bocsánatot nyer, s akinek megtartjátok, az bűnben marad.” (vö. Jn 20,21–23) Számunkra nyilvánvaló, hogy a kiengesztelődés szolgálatában állunk. Ez sokszor nehéz szolgálat, találkozunk nehezebbnél nehezebb helyzettel, de ez egy olyan feladat, amelyet nem háríthatunk át senkire. Ez a mi papi kötelességünk – hangsúlyozta az előadó, aki a továbbiakban ismertette a gyónás szentségének történetét, majd lelkipásztori aspektusokkal zárta elmélkedését.
Március 6-án a marosi főesperesség lelkipásztorait az arad-ségai plébánia látja vendégül, a gyűlés itt is 10 órakor kezdődik. A hegyvidéki főesperesség lelkipásztorai a karánsebesi plébánián gyűlnek össze március 7-én, a gyűlés 10 órakor kezdődik.

A temesvári egyházmegye sajtóirodája