Fontos jól megválogatni forrásainkat

0
278
Fotó: Unsplash

A hitben való elmélyülés, a kiengesztelődés és a lemondás ideje a nagyböjt, amely az áldozatvállalás, a könyörgés, a bűnbánat és a megtisztulás fontosságát állítja középpontba. A böjtölés valamiféle lemondással, önmegtartóztatással jár, elsősorban a lelki megújulást, a megtisztulást szolgálja. Néhány évszázaddal ezelőtt még szigorúbbak voltak a böjti szokások. Ebben az időszakban az emberek semmiféle állati eredetű terméket nem fogyasztottak, megvonták maguktól a húst, a tejterméket és a tojást, így tudatosan vagy sem, de egészségesebben étkeztek, mivel több növényi alapú táplálékot fogyasztottak.

Növényi alapú étrend

Ma már a növényi alapú táplálkozás több jótékony hatását ismerhetjük, megannyi betegség megelőzésében és gyógyításában játszik fontos szerepet. Alapját a zöldségek, a gyümölcsök, a hüvelyesek, a teljes kiőrlésű gabonák, a magvak és a diófélék képezik. Számos tanulmány bizonyítja, hogy a vegetáriánus/vegán étrendet folytató személyek kisebb arányban szenvednek elhízásban, szív- és érrendszeri megbetegedésekben, cukorbetegségben, rákban, valamint az élettartamuk is megnövekedett mindenevő társaikhoz képest.

Mértékletesség az étkezésben

Alkalmazzuk az okostányért! Az okostányér szemlélteti, hogy mit és mennyit kell enni, segít összeállítani egy megfelelő, hosszú távon fenntartható étrendet. A tányéron látható, hogy a zöldségek és gyümölcsök képezik tányérunk felét, amelyek amellett hogy vitaminokban, antioxidánsokban és ásványi anyagokban gazdagok, magas rosttartalmuknak köszönhetően telítettségérzetet biztosítanak, megelőzve a fölösleges plusz kalóriák elfogyasztását.

Nemcsak az ételek mennyisége, de a minősége is fontos! Kerüljük a feldolgozott, vitaminokban és ásványi anyagokban szegény, viszont kalóriában gazdag élelmiszereket, az üres kalóriák fogyasztását (gyorséttermi ételek, finomított szénhidrátok stb.).

Méregtelenítés

A manapság divatos méregtelenítés vagy az úgynevezett detox diéták egyre nagyobb teret hódítanak, melyeknek célja megsemmisíteni és megszabadulni a testünkben felgyülemlett mérgező anyagoktól. Ezek a különböző léböjtkúrák olyan eredményeket ígérnek, mint a gyors súlycsökkenés, a bélflóra minőségének javulása, szebb bőr, teljesítőképesség megnövekedése, sejtregeneráció stb. Ezeknek a kijelentéseknek viszont semmilyen tudományos alapját nem ismerjük, sőt, ezek a szélsőséges diéták veszélyeket rejthetnek magukban, különböző hiányállapotokat és betegségeket idézhetnek elő.

Egy egészségesen működő szervezetben az ezekért a folyamatokért felelős szerveink, a májunk és a veséink, tüdőnk, bőrünk, bélrendszerünk, tökéletesen ellátják méregtelenítő feladataikat. A szervezetünk természetes folyamatait támogassuk életmódváltással, azzal, hogy tudatosabban táplálkozunk, lemondunk káros szenvedélyeinkről és szokásainkról, elkerülve a dohányzást, alkoholfogyasztást, valamint az olyan élelmiszerek fogyasztását, amelyek túlzottan feldolgozottak, tele vannak adalékanyagokkal, finomított lisztekkel és cukrokkal, így csökkentve a szervezetbe jutó, méreganyagként felhalmozódó külső tényezőket. Csak indokolt esetben használjunk gyógyszereket, minimalizáljuk a vegyszerekkel való érintkezést, használjunk szójaalapú illatgyertyákat, válogassuk meg kozmetikumainkat, illatszereinket.

Időszakos böjt

Az időszakos böjt egy olyan módszer, amely „időablakokra” korlátozza az étkezést a nap 24 órájában. A leggyakoribb változata a 16/8-as böjt, ami annyit jelent, hogy az étkezések egy 8 órás ablakba zsúfolódnak, a nap többi része, 16 óra ételmegvonással, böjtöléssel telik. Ebben a 16 órában időt biztosítunk szervezetünknek a megújulásra, pihenésre. Ez egy bizonyítottan hatásos módszer, elsősorban a fogyást segíti elő, de több pozitív hatása is ismert.

Fontos kiemelnem, hogy mindkét fent említett diéta járhat veszélyekkel, amennyiben azokat helytelenül, hozzáértés nélkül alkalmazzuk. A napjainkban bárki számára elérhető információk tömkelegében nehéz kiszűrni azokat, amelyek valóban értékesek és megbízhatóak, ezért fontos jól megválogatni a forrásainkat. Amennyiben tehetik, inkább forduljanak szakemberhez, aki figyelembe veszi az aktuális egészségügyi állapotukat, az egyéni preferenciáikat, aktivitásukat, életvitelüket, és személyre szabott segítséget nyújt a biztonságos életmódváltásban.

Csibi Ágota dietetikus

Az írás megjelent a Vasárnap 2024/7-es számában az Önmagad szeretetével, a lemondásokból gyűjtött újult erővel fordulj mások felé is, Testi és lelki egészségünk harmóniája nagyböjti időben című összeállítás részeként.

MEGOSZTÁS