Nagyböjti KETO-program a szociális testvérekkel

0
419

„Mindenki ajánljon föl valamit saját akaratából a Szentlélek örömében Istennek”

A nagyböjti időszak elején is, akárcsak az advent elején, mindannyian sok jó elhatározást hozunk, de aztán a hétköznapok pora rárakódik, és egyszer csak arra ébredünk, hogy húsvét van. Persze ez nem annyira rohanós, mint az advent, ahol már novemberben megjelennek a karácsonyi díszek, de a nyuszi bizony ebben az időszakban is korábban kezd ugrálni a kirakatokban, mint az illendő lenne.

Nagyon sok jó lelki elhatározás-ajánlat születik meg ilyenkor, a kérdés csak az, hogy mi az, ami a saját lelki felkészülésemet jobban segíti, és mi a fókuszom, hiszen egyszerre sok mindenre úgysem lehet figyelni. Szent Benedek ősrégi regulája a ma emberét is eligazítja: mindenki ajánljon föl valamit saját akaratából a Szentlélek örömében Istennek(RB 49,6).

A nagyböjti szent időszak lényege Benedek szerint a „plusz” és a „mínusz” ötvözete, egyfajta lelki mérleg: van amiből többet és van amiből kevesebbet kell tennünk.

Ezekben a napokban tehát szolgálatunk szokott mértékéhez adjunk hozzá valamit: külön imádságokat, ételben és italban önmegtagadást”, valamint:vonjon meg valamit testétől az ételben, italban, alvásban, beszédben és tréfálkozásban, és így a lelki vágyódás örömével várja a szent húsvétot.(RB 49, 5.7)

Bár sok mindent lehetetlen és nem is érdemes bevállalni, mégis megéri megcélozni egyfajta életmódváltást a nagyböjti időszakban, hiszen ez egy „szent időszak”, amikor a kegyelem is támogatja hétköznapi életstílusunk átváltoztatását.

Sokan a közösségi média használatáról mondanak le és offline-ba vonulnak, főképpen, ha sok üresjáratú lyukat okozott ez az időbeosztásukban. Mi mégis arra bátorítjuk most KETO-programunkkal a résztevőket, hogy heti negyven percre legyenek online, amikor egy kiscsoport tagjaival együtt rátekinthetnek arra, hogyan is sikerült megvalósítaniuk heti testi-lelki céljaikat.

A program abból az ötletből született, hogy ha igazán változást akarsz, akkor elszámoltathatóvá teszed magad. A közösség ereje megtart és motivál. Az életmódváltás csak akkor lehetséges, ha vannak megalkuvásmentes dolgok a mindennapi programodban. Ilyen például a napi ima, a napi mozgás, a napi olvasás. A bencés lelkiségben a test-lélek-szellem, az ora-labora-legge hármas szabálya alkuvásmentes. KETO-programunk ezért ezeket az elemeket foglalta egybe, és a négyhetes nagyböjti programunk négy pillérre épül: imádság, aszkézis, közösség, szellemi tevékenység (Kihívás három szinten: Elmélkedj minden nap, Testedet edzzed minden nap, Olvass minden nap). Ezek mellé még lesznek meglepetések is, de ezeket nem áruljuk el, csak a program résztvevőinek. Regisztrálni ITT lehet.

Imádságunk a napi szentírási részre épül. Az aszkézis elemei pedig a napi megfelelő alvásmennyiség, a napi 30 perc mozgás (vagy 10 000 lépés), hetente kétszer böjtölés, lemondás egy kedvenc ételről és italról, valamint a céltalan okostelefon használat kiiktatása.

Benedek minden szerzetesétől azt kéri, hogy a nagyböjt elején válasszon egy könyvet és azt olvassa. „A negyvennapi böjtre mindenki kapjon egy könyvet a könyvtárból, amelyet elejétől végig olvasson el. Ezeket a könyveket a negyvennapi böjt elején adják ki. Mindenesetre azonban rendeljenek ki egy vagy két szeniort, hogy a monostorban abban az időben, amikor a testvérek olvasással foglalkoznak, küröljárjanak, és megnézzék, nem találnak-e hanyag testvért, aki henyél vagy beszélget, és nem törődik az olvasással, és így nemcsak magának van kárára, hanem másokat is zavar. (RB 48, 17-17)

A KETO-programban a napi 30 perc olvasást ajánljuk az alábbi könyvek választhatók: John Main: Szótól a csendig. A keresztény meditáció, Bencés kiadó 2005; Edith Eva Eger: Az ajándék, Open Books, 2023; Thomas Keating: Bensőséges kapcsolatban Istennel. Úton a szemlélődő élet felé, Sarutlan Kármelita Nővérek, 2020.

A megosztható imatapasztalatok és könyvélmények, valamint a kitűzött célok képezik a heti közösségi találkozások tartalmát. Amit kimondok, az megtart, az én szavam és mások imája megváltozhatja az életemet.

Szeretettel várunk mindenkit a nagyböjti szent idő közös, megalkuvásmentes megélésére!

Homa Ildikó SSS