Szeretetszolgálat-csoportvezetők találkoztak

0
215
Fotó: a szatmári egyházmegye honlapja

A Kalazanci Szent József-plébánia adott otthont január 17-én a nagykárolyi esperesség szeretetszolgálat csoportvezetői találkozójának. A program elején Antku István főesperes, a Kalazanci Szent József-templom plébánosa köszöntötte a jelenlévőket. A találkozó a csoportvezetők beszámolóival folytatódott, ahol szó esett a szolgálatukról, a munkáról, nehézségekről, kihívásokról, jövőbeni célkitűzésekről.

A találkozó bemutatkozással kezdődött. Elsőként Jakab Norbert, az elmúlt évben kinevezett, egyházmegyei szeretetszolgálatokért felelős lelkész, a nagybányai Krisztus Király-plébánia plébánosa mutatkozott be. Néhány szóban ismertette a jelenlévőkkel a szeretetszolgálat-csoportok szolgálatának legfontosabb kegyelmeit, ajándékait.

Ezt követően Gáspár Annamária kórházpasztorációs referens régi ismerősként üdvözölte az egybegyűlteket. Hiszen egy-két csoport még 2004 előtt, de a legtöbb 2004-ben, az egyházmegyei zsinat befejezése után, annak rendelkezését és javaslatait megfogadva és betartva alakult. Azóta is lankadatlan szorgalommal, örömmel és szeretettel szolgálják a plébániai közösségeikben a nehéz sorsú embertársaikban Krisztust. Ugyanakkor örömmel köszöntötte a még alakulóban lévő szeretetszolgálat-csoportok jelen lévő tagjait, akik azért jöttek el a plébánosuk felkérésére és bátorítását megfogadva a találkozóra, hogy a jelen lévő csoportvezetők tapasztalatait meghallgatva, azokkal gazdagodva a saját plébániájukon is megszervezzék és elindíthassák a szeretetszolgálat-csoportot.

A találkozó a csoportvezetők beszámolóival folytatódott. Minden résztvevő lelkesen számolt be a csoportjuk szolgálatáról: betegeket, egyedülállókat látogatnak, rendszeresen szentmisével ünneplik meg a betegek, valamint nagyszülők és idősek világnapját, amit minden alkalommal szeretetvendégség követ. Adománygyűjtéseket szerveznek gyermekeknek, rászorulóknak. Húsvét és karácsony környéken ajándékcsomagokkal lepik meg az általuk rendszeresen látogatottakat és a szűkölködőket. Minden csoportvezető hangsúlyozta, hogy nem minden esetben a csomag tartalma a fontos azok számára, akiket megajándékoznak, hanem leginkább az, hogy a plébániai közösségük gondol rájuk, számontartja, a közösséghez tartozónak tartja őket.

A csoportvezetők tájékoztatásából kiderült az is, hogy milyen sok kárt okozott a világjárvány a plébániai csoportok életében is. Ebben a megváltozott helyzetben új kihívásokkal, nehézségekkel kell szembenézniük azoknak, akik ezekhez a csoportokhoz tartoznak. A közösségek feladta az, hogy ismerjék azokat, akik anyagi, de legfőképpen lelki szükségben szenvednek, és lehetőségeikhez mérten segítsenek. Nagy pozitívum, hogy több vidéki helységben a polgármesteri hivatalokkal együttműködve és azok támogatásával tudnak segíteni, megajándékozni, örömet szerezni (például az időseknek a világnap alkalmából). Fontos feladatnak mondták az egymásra való odafigyelést, akár a templomban mellettünk ülőre is, mert lehet, hogy azoknak, akik egyedül élnek, elég, ha váltunk néhány szót, megkérdezzük, hogy szükségük van-e valamire.

Nehézséget jelent az új önkéntesek bevonása, de – Istennek legyen hála – több csoportban is van két-három új, fiatal jelentkező is. A csoportok vezetői beszámoltak arról is: ahhoz, hogy a szolgálatukat jól végezzék, szükségük van a rendszeres imára, lelki napok szervezésére és a plébánosok támogatására. Rendszeres találkozásaik alkalmával megbeszélik a plébánián a legfontosabb szeretetszolgálati teendőket, feladatokat.

A beszámolókat, megosztásokat követően Jakab Norbert rövid előadásban bátorította a csoportvezetőket. A „Mester, hol laksz?” (Jn 1,39) kérdésből kiindulva bemutatta a Jézus korában ismert lakóhelyeket: a sátort, a barlangot és a sziklára épült házat a bibliai leírások alapján. A rászoruló embertársról is sok mindent elárul lakhelye, ezért fontos őt meglátogatni és ezek tudatában rajta segíteni.

A szeretetszolgálat-csoportvezetők megbeszélték a célkitűzéseiket, amelyeket a közeljövőben meg szeretnének valósítani, majd elmélkedéssel, közös imával, áldással ért véget a találkozónak ez a része. Imával emlékeztek meg a nemrégiben elhunyt dr. Ágoston Ferencről, aki hosszú éveken keresztül volt az egyházmegyében a szeretetszolgálatokért felelős lelkész. A találkozó résztvevői 18 órától a Kalazanci Szent József-templomban szentmisén vehettek részt, amelyet Antku István és Jakab Norbert mutattak be.

Forrás: a szatmári egyházmegye honlapja