Ferenc pápa: Jól vagyok, nem tervezek lemondani

0
982
Fotó: Valentina Alazraki Facebook-oldala

Ferenc pápa a guadalupei Szűzanya ünnepén interjút adott Valentina Alazraki újságírónak, az N+ mexikói műsorszolgáltató munkatársának.

Nem annyira döntés, még kevésbé forradalom, hanem egy ígéret az, amit Ferenc pápa tett Szűz Máriának: ,,Azt szeretném, hogy a Santa Maria Maggiore-ban temessenek el. A hely már készen áll.” A december 17-én 87 éves Ferenc pápa az N+ mexikói műsorszolgáltatónak beszélt erről a szándékról, miközben azt is kifejtette, hogy a pápák temetési rítusának egyszerűsítésén dolgozik.

Ferenc pápa világossá tette, hogy bár gondol a halálra — részben az öregség miatt, amely érkezik –, a lemondás gondolata egyáltalán nem szerepel a tervei között. Ellenkezőleg, a szentatya elárulta, hogy 2024-ben Belgiumba szeretne utazni, Polinéziába és a szülőföldjére, Argentínába.

Végső nyughely: a Santa Maria Maggiore-bazilika

Az interjút neves újságíró, Valentina Alazraki veterán vatikáni tudósító készítette azon a napon, amikor Mexikó az ,,édesanyját”, a guadalupei Szűzanyát ünnepli.

A ,,Morenita” valóban végig jelen volt az interjúban, amelynek során a pápa újra kiemelte a Szűzanya iránti ,,nagy odaadását”. Ezért is választotta a Santa Maria Maggiore-t végső nyughelyéül. A választás történelmi újdonságot jelent, különösen a közelmúlt pápáihoz képest, akiket mind a vatikáni bazilika altemplomában temettek el (az utolsó XVI. Benedek volt, aki 2022. december 31-én halt meg).

A döntés, hogy e templomban temessék el, megerősíti a kötődését a bazilikához, amelyet a pápa több mint százszor látogatott meg: pápaként először a megválasztását követő napon, 2013. március 14-én; majd minden nemzetközi útja előtt és után; és végül a múlt héten, december 8-án, amikor aranyrózsával érkezett a Salus Populi Romani, a Mária-ikon elé, amelyet a hagyomány szerint Szent Lukács festett, és amely Róma városának lakói felett őrködik. ,,Ez az én nagy áhítatom. Korábban, amikor Rómába jöttem [megválasztása előtt – a szerk.], mindig odamentem vasárnap reggelente. Amikor Rómában voltam, ott maradtam egy ideig. Nagyon nagy a kötődés ez” — mondta Ferenc pápa.

Elmondta, hogy a pápai ceremóniamesterrel együtt készítette elő a pápai temetés szertartásait. ,,Nagyon leegyszerűsítettük őket” — mondta. A legutóbbi pápai temetés XVI. Benedeké volt január 5-én a Szent Péter-téren.

Kapcsolat XVI. Benedekkel

Ferenc pápa néhány nappal XVI. Benedek halálának első évfordulója előtt beszélt a tíz évig emeritus pápaként élő elődjéhez fűződő kapcsolatáról. ,,A kapcsolatom Benedek pápával nagyon szoros volt. Néha elmentem hozzá konzultálni. Ő pedig nagy bölcsességgel elmondta a véleményét. Azt mondta: Meglátod [mit gondolsz], és rám bízta a döntést. Mindig segített nekem. Nagyon nagylelkű volt ebben.”

Ferenc pápa kegyelemnek nevezte, hogy elbúcsúzhatott elődjétől, miután éppen egy ápolónőtől hallotta, hogy beteg, és imákat kért érte a 2022-es utolsó általános audiencián. ,,Elmentem hozzá” — mesélte. Magánál volt, de már nem tudott beszélni, fogta a kezemet, így. Gyönyörű volt ez a búcsú. Gyönyörű volt. És három nap múlva meghalt. Benedek nagyszerű ember volt, egy szerény, egyszerű ember, aki, amikor felismerte a korlátait, volt bátorsága azt mondani, hogy elég. Csodálom őt.” A pápa azt is elmondta, Benedek pápa a Mater Ecclesiae-rezidencián töltött utolsó éveiben olyan visszavonultan, diszkréten, csendesen élt, hogy szinte észrevétlenül távozott. ,,Nem is vettem észre. Néha elmegyek imádkozni a pápák sírjához, elmegyek az övé mellett.” Amikor tanácsot adott, az is finom, diszkrét volt, ,,észre se vettem, hogy tanácsot ad ott. Megvolt benne ez a bölcsesség, és szabadon hagyott. Azelőtt közel volt hozzám, most meg távol, de az egyszerűsége nagyon megragadott.”

Nem tervezi a lemondást

Mint más alkalmakkor, a pápa most sem zárta ki, hogy egy napon Benedek nyomdokaiba lép, de megismételte, hogy nem most van itt ennek az ideje. Egy évvel ezelőtt az ABC-nek adott interjújában Ferenc pápa elárulta, hogy pontifikátusa kezdetén — ahogy az lenni szokott — orvosi akadályoztatás esetére lemondólevelet adott át az akkori bíboros államtitkárnak, Tarcisio Bertonénak. A levél ott maradt, ahová akkor került: ,,Nem gondolkodom rajta. Láttam Benedek bátorságát: amikor rájött, hogy nem bírja, inkább azt mondta: Elég. Ez jó példa számomra, és kérem az Urat, ő mondja azt, hogy elég, amikor ő akarja”.

Idős kor és egészség

Arra a kérdésre, hogy igaz-e, amit egyes kritikusok állítanak, hogy elődje halála után ,,keményebb lett”, ugyanakkor ellenzői ,,virulensebbek, vadabbak” lettek, Ferenc pápa tréfásan válaszolt: ,,Nem, de hát mindenkit meg kell egy-egy kicsit rázni…”. Az apák és gyermekeik kapcsolata ilyen: ,,Néha oktatásra van szükség, de az emberek nagyon jók itt bent. Bonyolult vagyok és néha egy kicsit türelmetlen, és ők elviselnek engem… A Kúrián nagyon jók az emberek”.

,,De most már kevésbé szigorú velük…”, jegyezte meg a kérdező Alazraki, mire a pápa így válaszolt: ,,A nagyszülők is jobbak lesznek, ez az élet, az öregedés része”.

Az öregedésről szólva a pápa — aki nemrég hörghurutban szenvedett, és az elmúlt két évben kétszer is megműtötték a Gemelli kórházban — elismerte egészségének törékenységét, de megnyugtatóan nyilatkozott állapotáról. ,,Jól érzem magam, jobban vagyok” — mondta, és hozzátette: ,,szükségem van arra, hogy imádkozzanak az egészségemért”, mert ,,az öregség jön… úgy mutatkozik, ahogy van”. Másrészt azt mondta: ,,tudni kell elfogadni az öregség ajándékait”. ,,Néha — árulta el a pápa — azt mondják nekem, hogy vakmerő vagyok, mert van kedvem új dolgokba kezdeni, mozogni. Ez annak a jele, hogy elég jól vagyok.”

Közelgő utazások

A december eleji dubaji utazás lemondására kényszerült. ,,Igaz — ismerte el Ferenc pápa –, hogy most minden utazást újragondolunk. A legtávolabbiakat újragondoljuk. Vannak határok, nem igaz? A határ rádöbbenti az embert, hogy egyszer minden véget ér, és valami más kezdődik. Az öregség nagyon megérleli az embert, ez gyönyörű.”

Bár a pápai utazások átértékelődnek, a pápa továbbra is reméli, hogy a következő évben három látogatást tesz: Belgiumba, Polinéziába és Argentínába. Az első, a belgiumi, ahová Fülöp király és Mathilde királyné hívta meg, ,,biztonságos”, mondta Ferenc pápa. A másik kettő függőben van: ,,Meglátjuk, hogyan alakulnak a dolgok”. Ez az első alkalom, hogy a pápa nyilvánosan beszél Polinézia meglátogatásáról, miközben az elmúlt egy évben adott szinte valamennyi interjújában megemlítette a hazatérés gondolatát.

Az újonnan megválasztott argentin elnök, Javier Milei a választási győzelme után egy telefonbeszélgetésben meghívta a pápát Argentínába. Arra a kérdésre, hogy az új elnök milyen kifejezéseket használt a pápáról szólva, Ferenc pápa így válaszolt: ,,A választási kampányban mondanak dolgokat, de ezek ideiglenes dolgok, olyanok, amelyek arra szolgálnak, hogy figyelmet keltsenek, aztán maguktól elhalványulnak. Különbséget kell tenni aközött, amit egy politikus a választási kampányban mond, és aközött, amit utána ténylegesen tesz. Akkor jön el a konkrétumok, a döntések pillanata.”

Salvatore Cernuzio, Vatican News (en)

(bm)

MEGOSZTÁS