Egy csipetnyi Erdély – könyvbemutató Gyulafehérváron

0
544
Benedekffy Katalin a könyvbemutatón. Fotók: Kristály László

Benedekffy Katalin Príma-díjas művésznő könyvbemutatójának adott otthont november 13-án a gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceum kápolnája. Az alábbiakban Máthé András XII. osztályos diák beszámolóját olvashatják.

A dalosmadár, amely felette elszáll, a vándor, aki a forrásából merít, a művész, aki ügyelve lesi e táj alkotójának kezét, sohasem tudja elfelejteni Erdély földjét, ha már egyszer találkozott vele. Az élmény olyan mély, hogy képes az embert eljuttatni a legmélyebb önmagához. Mesék, legendák, ízek, élő néphagyomány rejlik e föld minden rögében. Aki mint szülőföldjét kell elhagyja, akárhol is kell a sorsot viselnie a világon, szilárdon áll, hiszen a szikláktól tanult, és a csendes fenyvesektől, amelyek semmilyen viharban el nem törnek.

Erről tett tanúságot Benedekffy Katalin Príma-díjas színművésznő, aki november 13-án dél-erdélyi körútja keretében ellátogatott hozzánk is, Gyulafehérvárra. Iskolánk kápolnájában került sor a nemrégiben megjelent könyvének bemutatójára. Egy csipetnyi Erdély címet viselő műve Erdély értékekben gazdag vidékeiről összegyűjtött meséket, legendákat, népszokásokat és recepteket tartalmaz színes képekkel illusztrálva.

A művésznő beszélt nekünk munkásságáról, bepillantást nyerhettünk a színművészet és az opera világába. Buzdító beszédében elhangzott, hogy ahányszor az életben elesik az ember, annál többször kell felállnia. Neki hatalmas bátorítást és támaszt adott a szülőföldje és a szülőföldjén szerzett lelki-szellemi kincsek, amelyekből a mai napig táplálkozik. A beszélgetést vezető Pasca Szilárd prefektusnak és nekünk elárulta, hogy Kányádi Sándor író, költő a nagybátyja volt, és nagyon jó kapcsolatot ápoltak nemcsak a családi szálak, hanem a művészet által is.

A könyvbemutató mindenki figyelmét megragadta, párbeszéd alakult ki az író és a hallgatóság között. Hiszen a könyvet ketten alkotják: az író és az olvasó… A színes és színvonalas eseményt szavalatok és énekek fűszerezték a művésznő előadásában.

Hálát adunk az Istennek és köszönjük Benedekffy Katalinnak, hogy meghozta az áldozatot és eljött hozzánk, és gazdagított minket tapasztalataival és munkásságával!

Máthé András