Kiss György: A magyar szentek hódolata a Magyarok Nagyasszonya előtt

0
727
Kiss György: A magyar szentek hódolata a Magyarok Nagyasszonya előtt

Kiss György életét egyszerű pásztorfiúként kezdte. A gondviselés azonban elé vezette Troll Ferenc kanonokot, aki rögtön meglátta benne a tehetséget, ezért fafaragó műhelybe küldte. 1874-ben belépett a müncheni akadémiára, ahol rögtön felfigyeltek rá Az irgalmas szamaritánus címet viselő szoborcsoportjának köszönhetően. Münchenből az útja az „örök városba”, Rómába vezetett, ahonnan hazatérve akadémiai stílusú szobrokat kezdett el készíteni, és számos egyházi és állami megbízásnak örvendhetett. Tehetségét a századforduló leghíresebb szobrászának kikiáltott Zala György is elismerte. A több mint 40 év alatt, amelyet a magyar fővárosban töltött, számos ma is látható köztéri szobrot készített. Köztük olyan nagyszabású alkotást is, mint a Hősök terén található Millenniumi emlékmű.

A következőkben egy olyan alkotását szeretnénk bemutatni, amely egyszerre visel magán vallási és nemzeti jegyeket. A magyar szentek hódolata a Magyarok Nagyasszonya előtt nevet viselő dombormű, amelyet a művész 1891-ben készített el, a pécsi székesegyház bejáratát díszíti.

Amint arra már a címéből is következtethetünk, a dombormű közepén a trónon ülő Szűz Mária mint a Magyarok Nagyasszonya jelenik meg előttünk, aki a karjában a gyermek Jézust tartja. Tőle jobbra Szent Lászlót, Szent Margitot és Szent Albertet láthatjuk, akik hódolnak az Istenanya előtt. A bal oldalon, szintén térdelő helyzetben megjelenik Szent Imre herceg, Szent Gellért püspök és Árpád-házi Szent Erzsébet is. A teljes kompozíciót fölül egy boltív zárja, amely mintegy keretbe is foglalja az alkotást.

Portik Noémi, M. Klarissza nővér

Az írás megjelent a Vasárnap 2023/46-os számában.