Megvannak az új Nyilas Misi-ösztöndíjasok, további támogatók jelentkezését várják

0
416
Az egyesület húszéves jubileumát ünneplő tehetségnapon egykori és jelenlegi ösztöndíjasok találkoztak. Fotó: Bedő Aranka

A Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesületnek az előző tanév végén meghirdetett pályázata eredményeként első körben 12 új ösztöndíjas társul a programban már benne levő több mint 200 diákhoz és tanulóhoz. Ahogy eddig is az egyesület működésének húsz éves története során, most is olyan, szociálisan hátrányos helyzetű tanulók pályázhattak, akik iskolai eredményeikkel bizonyították tehetségüket és szorgalmukat.

A már felvett tizenkét új ösztöndíjas közül négy Kovászna, kettő-kettő Bihar, Brassó, Hargita, illetve egy-egy Kolozs és Máramaros megyei, hárman 7. osztályosok, négyen nyolcadikosak, öten 9. osztályosok. Az idei pályázók közül további 43 tanuló várja, hogy az ösztöndíjprogramba bekerülhessen. Ez csak akkor válik lehetségessé, ha újabb támogatók jelentkeznek.

Az ösztöndíjakat zömmel elkötelezett magánszemélyek biztosítják – magyarországiak, a világ számos más pontján élők, valamint az elvártnál kisebb számban hazaiak –, olyanok, akik a pártfogásukba vett tanulónak egyszerre nyújtanak anyagi és szellemi támogatást. A támogatók száma jelenleg több mint 300. Vannak, akik csak résztámogatást tudnak vállalni, de van több olyan támogató is, aki egyszerre több ösztöndíjat biztosít. A tavalyi tanév során például újabb támogatók jelentkezésével az első kör után a második, illetve harmadik körben további harminchat pályázót értesített az egyesület arról, hogy lehetősége nyílt az ösztöndíj folyósítására. Hogy ez most is lehetővé váljon, egész évben várjuk támogatási összegek felajánlását. Bárki támogató lehet, aki vállalni tudja legalább az évi nagyjából 2000-2500 lejes (180 ezer forintnak megfelelő) összeg biztosítását. Az egyesület honlapján kialakított felületen lehet jelentkezni.   

A sikeres pályázattal elnyert ösztöndíj nem csupán egy tanévre érvényes, hanem legalább érettségiig, a támogató szándékától függően pedig akár az egyetemi tanulmányok végéig. Az egyesületnek a 2023/2024-as támogatási évben a tizenkét új ösztöndíjassal együtt összesen közel 250 ösztöndíjasa van (működésük eddigi húsz esztendeje alatt mintegy 1500 tanulót támogattak). Nagyrészük általános és középiskolás, de vannak közöttük olyan egyetemisták is, akiket már felsőfokú tanulmányaik előtt segítettek a támogatók.

Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület, közlemény