Egyszerűség és mélység

0
558

Kire, mire figyelünk októberben? A rózsafüzérre, amellyel a keresztény nép beiratkozik Mária iskolájába?

Hónapforduló. Szeptember vége – október eleje, az őszi betakarítás ideje, amikor – ha szerencsénk van – langyosan meleg az idő, hogy lehessen sütkérezni a nap gyengébb sugaraiban, élvezni a természetet, gyűjtögetni, vagy csak csodálni a beérett kincseket. Sokunkat testileg-lelkileg feltölt a természet, a szép idő.

Október ugyanakkor (május mellett) a Szűzanya és a rózsafüzér hónapja is. A rózsafüzéré, mely Szent II. János Pál pápa nagyon kedves imádsága volt, s melyről többek között a következőket mondta: „A rózsafüzér – jóllehet jellegzetesen máriás imádság – lényegét tekintve krisztologikus. Alkotóelemeinek egyszerűségében sűrítve tartalmazza az egész evangéliumi üzenet mélységét, melynek mintegy rövid összefoglalása. Benne visszhangzik Mária imádsága, az ő örök Magnificatja, a megváltó megtestesülés művéért, mely az ő szűz méhében kezdődött el. A rózsafüzérrel a keresztény nép beiratkozik Mária iskolájába, hogy bevezessék Krisztus arca szépségének szemlélésébe és az ő szeretete mélységének megtapasztalásába. A rózsafüzér által a hívő kegyelmek bőségét nyeri el, mintegy magának a Megváltó anyjának kezéből.” Figyelmeztet arra is, hogy ha az imát felületesen végezzük, szárazzá válik; ahhoz, hogy ne fáradjunk bele, a szeretet kifejezésének kell tartanunk. S ez az, amit sokan és lehet, hogy sokszor is hallottunk már: de hát olyan hosszú… Ha Szent II. János Pál pápa szemével nézzük, talán könnyebb látni az egyszerűségét és mélységét, amit ő nagyon szeretett benne. A pápa hangsúlyozta, hogy bele lehet foglalni a gondokat, a hozzánk, a szívünkhöz közelebb állók gondjait, „így a rózsafüzér egyszerű imádsága adja az emberi élet ritmusát”.

Októberben mindezek mellett Assisi Szent Ferencre is figyelünk, hiszen október első napjaiban ünneplik Szent Ferenc tranzitusát. Idén pedig Assisi Szent Ferenc emléknapján ér véget a teremtésvédelmi hónap, mely a teremtett világ megőrzéséért szóló ima világnapjával kezdődött, és az ökológia védőszentjének ünnepén ér véget.

Eldönthetjük, mire, kire és hogyan figyelünk októberben. El tudjuk határozni, ebben a nem mindig képeslapformájú őszben hová is fordítjuk tekintetünket: a rózsafüzérrel próbálunk elmélyülni a „szeretet sajátos lelki dinamikájában”, és rábízzuk gondjainkat „Krisztus és az ő anyja irgalmas szívére”. Lehetőségünk van arra is, hogy habár a hónap első napjaiban véget ért a teremtésvédelmi hónap, figyeljünk továbbra is hangsúlyosabban arra, amire az ökológia védőszentje tanított, példát mutatott.

Az írás megjelent a Vasárnap 2023/40-es számában.