A szabadság ajtaja kitüntetést adományozták Márton Áron egykori erdélyi püspöknek

0
415

A lengyelországi Gdyniaban megrendezett „Rendíthetetlenek –Megtörhetetlenek – Kiátkozottak” elnevezésű dokumentum- és játékfilm-fesztivál gálaestjén, szeptember 30-án, a szervezők „a szabadság ajtaja” kitüntetést adományozták Márton Áron egykori erdélyi püspöknek. A kitüntetést dr. Illés Pál Attila gdanski magyar főkonzul vette át dr. Kovács Gergely gyulafehérvári érsek megbízásából.

A kitüntetés és a fesztivál deklarált célja kiemelni, s ezáltal rögzíteni a nemzeti és történelmi emlékezetben azokat a lengyeleket és közép-európaikat, akik felvették a küzdelmet a náci és/vagy a kommunista önkényuralommal. Gyakorta ezért a legmagasabb árat fizették, nemegyszer névtelen vagy ismeretlen (sír)helyen nyugszanak, a háború utáni elnyomó hatalom pedig a közemlékezetből is igyekezett kitörölni őket.

A kitüntetést dr. Kovács Gergely gyulafehérvári érsek megbízásából dr. Illés Pál Attila gdanski magyar főkonzul vette át, s egyben tolmácsolta a főpásztor köszöntő szavait.

A főkonzul arról is beszámolt, hogy a fesztivált idén a 15. alkalommal rendezték meg. A sok érdeklődőt vonzó eseményen hagyományosan erős a magyarországi jelenlét is, így volt ez ebben az évben is. A meghívott vendégek között volt Kovács Orsolya Zsuzsanna nagykövet, Skrabski Fruzsina magyar filmrendező, producer, forgatókönyvíró, Molnár Imre történész-polonista, a KKM volt munkatársa, Paweł Cebula minorita szerzetes, a magyarországi Wacław Felczak Alapítvány kurátora, Földváryné Kiss Réka történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke, valamint igazgatója, Horváth Zsolt, és Molnárné Sagun Monika Zdzisława, a budapesti II. János Pál Lengyel Ház igazgatója.

A játékfilm kategória zsűrijének munkájában Hajnal Gergely filmrendező, producer vett részt. A fesztiválon több magyar alkotás is szerepelt, bemutatták egyebek mellett Skrabski Fruzsina Elhallgatott gyalázat című munkáját. Három év elteltével, az Örök tél című film sikere után a nemzetközi játékfilm kategóriában Tősér Árpád Blokád című filmje második helyezést ért el.

A fesztivál fővédnöke Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök volt, tudtuk meg Illés Pál Attila gdanski magyar főkonzultól, aki arról is beszámolt: a Lengyel Televízió és a Lengyel Rádió folyamatosan beszámolt az eseményekről, a díjkiosztó gálát pedig felvételről közvetítette. A tömegeket vonzó fesztivál programjába az érdeklődők országszerte online közvetítésen keresztül is bekapcsolódhattak.