A szentatya magánkihallgatáson fogadta Silviu Vexlert

0
309

A Romániai Zsidó Hitközségek Szövetségének (FCER) elnökét, Silviu Vexler kepviselőt magánkihallgatáson fogadta a pápa a Vatikánban. A megbeszélésen őszentsége és Vexler képviselő megvitatott néhány aktuális témát, a Iuliu Hossu bíboros emlékév lényeges szempontjait, a romániai zsidó közösségek helyzetét és az FCER által szervezett programokat.

Az FCER elnöke külön hangsúlyozta a megbecsülésen és kölcsönös tiszteleten alapuló hosszú barátságot, amely meghatározza a Romániai Zsidó Hitközségek Szövetsége, a Szentszék, a római katolikus egyház és az romániai görögkatolikus egyház közötti különleges kapcsolatot.

A magánkihallgatáson Vexler képviselő mellett jelen volt Claudiu Lucian Pop, a kolozsvár-fogarasi görögkatolikus püspök, Cristian Crişan püspök, illetve Adina Lovin, a román nagykövetség vállalkozásokkal megbízott munkatársa.

A közelmúltban Silviu Vexler és Ovidiu Victor Ganț képviselők kezdeményezésére a román parlament elfogadta a törvénytervezetet, amellyel a 2025-ös évet Iuliu Hossu bíboros emlékévének nyílvánítottak, hogy különösképpen is megemlékezzenek életéről, munkásságáról, különös tekintettel a nagy egyesülésben játszott szerepére, illetve a holokauszt idején a zsidók megmentésére tett erőfeszítéseire.

Forrás: Silviu Vexler / Facebook

Fotók: Vatican Media